RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjenkepolitikken i bydel Gamle Oslo

Venstres Ståle Sørensen kritiserte i et innlegg i vår Høyres gruppe i Bydelsutvalget (BU) Gamle Oslo. Saken gjaldt spesielt utestedet Gloria Flames i krysset Motzfelts gate/Grønland. BU sa for fjerde gang nei til søknaden om åpningstid ute til kl. 0300. Det er dette avslaget Sørensen mente var et svik, og jeg vil derfor benytte anledningen til å redegjøre for politikken som BU har fulgt de siste 11 årene.

BU Gamle Oslo har som kjent hatt et borgerlig flertall siden valget 1995, bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre (1995-99 Senterpartiet). Velgerflertallet på 65-67 % har siden 1995 stemt rødt, så det er litt av et paradoks at flertallet er blått, og skyldes forhold som jeg ikke kan gå inn på her. De borgerlige har anvendt flertallsmakten i BU på en slik måte at mange av skjenkevedtakene har fått større flertall bak seg enn bare de borgerlige partiene, og slik at en god del forandringer vil vare, selv om flertallet skulle endres i rødt favør i 2007.

Antallet skjenkesteder er tredoblet i forhold til 1994. Omfanget av uteservering er tidoblet. Åpningstidene, som per 1994 var til kl. 0100, ble for mange av skjenkesteder (restauranter og kafeer med alkoholservering) først utvidet til kl. 0300, eller var uendret til kl. 0100 for andre, avhengig av beliggenhet. Høyre har vært pådriveren i dette lokalpolitiske arbeidet, og vi har fått med oss Venstre og Frp. Vi har til og med i enkelte høringssaker om åpningstid oppnådd enstemmighet i BU om åpning til kl. 0300! En del av skjenkestedene som nå er populære samlingssteder for hundrevis av beboere, ble opprinnelig trumfet igjennom av det borgerlige flertallet.

Det er også Høyres gruppe som systematisk og seriøst arbeidet i årevis for at deler av Gamle Oslo skulle oppfattes som tilhørende byens sentrum, og derved få like vilkår med skjenkestedene vest for Akerselva. Det er dette arbeidet som i 2003 endte med den såkalte "skjenkeblekkspruten", som gjør at utesteder i vår bydel fikk like åpningstider som i øvrige sentrum, til kl. 0330. Grensen for blekkspruten går langs Grønland og Grønlandsleiret til der Åkebergveien tar av. Opprinnelig ønsket vi en forlengelse inn i Oslo gate til Geitabru. Men grensen, slik den ble foreslått av et Krf-byråd, fikk til slutt også SVs stemmer i bystyret.

En argumentasjon om at deler av Gamle Oslo skal behandles som sentrum, forutsetter at andre deler av bydelen ikke behandles som sentrum, og at BU har klart for seg hvor grensen skal settes. Vi i Høyre har fått med oss de andre partiene på at skjenkesteder som har åpent ut mot de nevnte gater Grønland og Grønlandsleiret behandles som sentrum, mens steder som ligger bakenfor og henvender seg mot sidegater holdes utenfor.

Her er vi ved sakens kjerne hva angår Gloria Flames: Uteserveringen rettes ikke mot sentrumsgata, men mot bakrommet og sidegata. BU har ofte sagt nei til utvidet åpningstid (dvs. 0300 eller 0330) til utesteder i sidegater, f. eks. Motzfelts gate, Tøyengata og Åkebergveien. Gloria Flames' uteservering tilhører denne kategorien, og ved avslaget signaliserer BU at vi skjermer beboere for unødig nattestøy. Leserne kan legge merke til at Venstre ikke tar de samme hensyn.
Derved er det ikke sagt at Høyre og Venstre står langt fra hverandre i skjenkesakene. Tvert om, vi har siden i vår stått samlet mot resten av BU. Selv Frp har de siste månedene endret seg merkelig, og har blitt grepet av paragraf- og prinsipprytteri. Nå er de plutselig blitt imot noe de begeistret var for i perioden 1995 til i vår. Følgende av Frps stemmegivning kan bli at skjenkestedene i vår bydel ikke lenger får de samme vilkårene (åpningstidene) som vest for elva.

Tore H. Vigerust (H)
Nestleder i Bydelsutvalget Gamle Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere