*Nettavisen* Nyheter.

Skjermet de unge

Line Vollebæk fra Landsforeningen for utekontakter advarte sterkt mot kutt i uteteamet, som driver forebyggende arbeid blant barn og unge. Deretter valgte politikerne å skjerme tilbudet.

Bjerke uteteam slipper stillingskutt etter at SV, Ap og V nektet å godta innsparingsforslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tungt: Geirmund Jor (SV) raste mot for små bevilgninger fra byrådet, og uttrykte i likhet med flere sterk bekymring for kuttene de måtte gjøre. Her sammen med Mariane Sandholdt (SV), Sandra Karoline Røysum (Ap) og Liv Vågslid (Ap).

Klikk på bildet for å forstørre.

Sprengt skolekapasitet: Kristina Torkildsen fra FAU Tonsenhagen skole delte ut informasjon til politikerne i forbindelse med behandling av skolebehovsplanen.

BYDEL BJERKE: Bydelsadministrasjonen hadde lagt opp til å kutte en av tre stillinger i uteteamet, samt legge dem under barnevernsenheten.

Line Vollebæk fra Landsforeningen for utekontakter uttrykte bekymring for kuttforslaget under bydelsutvalgets åpne halvtime forrige torsdag, og ble hørt.

Nektet å vedta kutt

For da politikerne kom til punktet om uteteam, varslet Geirmund Jor (SV) at han ikke ville gå med på kuttene.

- Jeg forstår at uteteamet må hjelpe barnevernet, men jeg vil ikke gå med på organisasjonsendringene, sa han.

Jor fikk bred støtte fra både Ap og Venstre, og dermed falt forslaget. Uteteamet beholder alle sine ansatte.

Politikerne ville heller ikke gå med på reduserte åpningstider for bydelens juniorklubber Påbanen og Veitvet, og etter forslag fra Ap blir tidene opprettholdt.

Politikerne var forøvrig enige i at man måtte være kritisk til fordeling av frivillighetsmidler, men ville ikke binde seg til innsparingsforslaget på 200 000 kroner.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen la ikke skjul på at bydelen har kniven på strupen. Observatører fra byrådet var tilstede under budsjettbehandlingen.

Mathisen uttrykte sterk bekymring for barnevernet, og understrekte at de trengte ytterligere oppbygging. Hun signaliserte også at hun ville vurdere å anke vedtaket inn for byrådet, som kan overprøve bydelspolitikerne på grunn av den økonomiske situasjonen.

- Vi må enda ned 20-25 millioner kroner. Vi er ikke ferdige ennå. Dette er bare første fase, varslet hun.

Årvoll gård klubben

Deretter måtte bydelspolitikerne gjennom enda et stort dilemma denne kvelden, nemlig nedleggelse av Årvoll gård klubben for psykisk utviklingshemmede. Med hjerteskjærende innlegg fra åpen halvtime frisk i minne, forsøkte politikerne å finne en løsning for å opprettholde tilbudet.

Bydelsdirektøren opplyste at en halv stilling som musikkpedagog hadde holdt liv i tilbudet, men nå hadde musikkpedagogen sagt opp.

Debatten utviklet seg til hvorvidt man skulle definere tilbudet som nedlagt eller ikke når stillingen ikke kunne lyses ut på nytt.

- Alle er hjertelig velkomne til Årvoll gård uansett. Det vil ikke være noen som driver aktivitetene, men brukerne kan være kreative sammen med sine assistenter, sa Mathisen.

Konklusjonen ble at politikerne ønsket frivillige organisasjoner inn for å videreføre tilbudet.

Store nedskjæringer

Geirmund Jor raste mot byrådets rammer under den øvrige budsjettbehandlinga.

- Hvis vi hadde fått rådhusets hjelp, så hadde vi klart det. IKT, sosialhjelp og barnevernskostnader utgjør 30 millioner kroner ekstra, sa han.

Aps Livs Vågslid uttrykte også et sterkt ønske om å skjerme de unge og støtte opp om frivillighetsarbeidet. Ordet «vondt» gikk igjen hos flere av politikerne.

Høyres Oddmund Østebø støttet imidlertid partifellene i byrådet.

- Det er tøffe nedskjæringer, men Høyre har gjort en totalvurdering. Noen ganger er verden sånn. Byrådet har sett at det er nødvendig, sa han.

- Det som opprører meg er at Oslo ikke er noen fattig kommune. Vi har råd hvis vi vil, men så vil vi ikke! sa Jor.

Bydelspolitikerne ga imidlertid ros til administrasjonen for arbeidet de har gjort med å finne innsparingspotensiale.

De fleste kuttene måtte de også gå med på, selv om Ap og SV valgte å opprettholde de politiske komiteene.

BU-leder Torstein Winger var blant de som uttrykte stor frustrasjon over de ufrivillige kuttene.

- Jeg får en følelse av at det må være slik det foregår når man auksjonerer over et konkursbo, sa Winger etterhvert som han klubba gjennom det ene kuttforslaget etter det andre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.