*Nettavisen* Nyheter.

Skjerper straff for øksedrap

FUNNET: Hans Rickard Strømner ble funnet drept ved disse garasjene i Dølerudveien på Klemetsrud 13. oktober 2011. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Borgarting lagmannsrett har skjerpet straffen fra 12 til 15 år for de to kvinnene som er dømt for drapet på Hans Rickard Strømner 10. juli 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

ÅSTED: Hans Richard Strømner ble drept i dette huset på Rustadsaga. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

DREPT: Hans Rickard Strømner ble drept 10. juli 2011. Nå er to kvinner dømt til 15 års fengsel. Foto: FOTO: PRIVAT

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSVARERE: Ole Petter Drevland og Benedict de Vibe. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

BORGARTING LAGMANNSRETT: Kvinnene ble i Oslo tingrett i september dømt til 12 års fengsel for drapet.

Oslo Statsadvokatembete anket dommen med bakgrunn i straffeutmålingen. De to domfelte kvinnen kom med en motanke på bevisbedømmelsen.

Voldelig forhold

De to kvinnene er 22 og 23 år gamle og kommer fra henholdsvis Oppsal og Etterstad. Den 22 år gamle kvinnen var kjæreste med Strømner.

Lagmannsretten tror kvinnen på at hun i perioder ble hun utsatt for vold fra Strømner som skal ha blitt mer kontrollerende den siste tiden de var sammen. De flyttet sammen i en bolig på Rustadsaga som kvinnen fikk leie gjennom sitt ansettelsesforhold i Oslo kommune.

Hans Rickard Stømner skal også ha vært voldelig mot tidligere kjærester og var også dømt for dette.

LES OGSÅ: Nektet straffskyld for øksedrap

Vurderte konsekvenser

Etter en episode i begynnelsen av juli 2011 bestemte den 22 år gamle kvinnen seg for at hun ikke orket mer. Hun vurderte å ta sitt eget liv eller drepe Strømner.

Hun diskuterte saken med den 23 år gamle venninnen. De diskuterte andre alternativer og mulig konsekvenser av et drap.

Dette ble også diskutert dem imellom kvelden før Strømner ble drept.

LES OGSÅ: Forklarte falskt om øksedrap

Rottegift

I forkant av drapet vurderte de to kvinnene ulike drapsmetoder som rottegift og kniv, før valget falt på en øks. Den 23 år gamle venninnen skulle gjennomføre drapet, men klarte ikke og det var den 22 år gamle Oppsalkvinnen som sto for de fatale huggene mot Strømner på morgenen den 10. juli.

Samme kveld ble liket fraktet bort til Dølerudveien på Klemetsrud. Her ble det funnet av turgåere først den 13. oktober. De to kvinnene ble ført innkalt som vitner, men innrømmet etter hvert at de var de som sto bak drapet.

Kvinnene har i tingretten og lagmannsretten hevdet at drapet ble begått i nødverge etter volden som kvinnen var utsatt for fra Strømner.

LES OGSÅ: Hans Rickard (23) funnet drept på Klemetsrud

Nødverge?

Heller ikke lagmannsretten ser noen grunn til å benytte seg av nødvergebestemmelsene. I dommen heter det blant annet at "det dreier seg om et brutalt drap på en sovende person etter omfattende overveielser".

Lagmannsretten vektlegger også at drapet ikke ble begått mens kvinnen var under direkte angrep. Lagmannsretten mener også handlingens alvorlighetsgrad er uforholdsmessig for å avverge fremtidige angrep fra Strømner.

Begge kvinnene er vurdert av rettspsykiatere, men er funnet tilregnelig.

LES OGSÅ: Hevder nødverge etter øksedrap av sovende mann

Skjerpende

Aktor la ned påstand om fengsel i 17 år. I utgangspunktet straffes en medvirker mildere enn en hovedmann, men lagmannsretten finner ingen grunn til å skille straffen mellom de to tiltalte kvinnene.

I skjerpende retning legger lagmannsretten vekt på at liket ble skjult og at de etterlatte lenge måtte leve i uvisse om Strømner skjebne. Lagmannsretten ser formildende på volden 22-åringen ble utsatt for og tilståelsene som kom etter pågripelsen.

Straffen settes til 15 år, noe som er tre år strengere enn i dommen fra tingretten.

LES OGSÅ: Ekskjæresten innrømmer drap

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.