RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjerpet på kjøkkenet


Helle Øder Valebrokk bruker mye sitrus i matlagingen. I fjor vant hun hobbykokk-NM.
Helle Øder Valebrokk bruker mye sitrus i matlagingen. I fjor vant hun hobbykokk-NM. Foto: Alle foto: Thomas Winje Øijord, Scanpix
Norges beste amatørkokk har stekepanne fra Ikea og pølseklype til ti kroner.

Folk betaler villig vekk for design og teknologi til kjøkkenet.

– Unødvendig. Det viktigste er å ha en god knivsliper. Har du dårlig kniv, blir det pyton å lage mat, sier sier Helle Øder Valebrokk.

Hun lar stålet gli gjennom tomaten.

– Se her, en hel og fin flate. Det er mye enklere når det ikke spruter.

Skarpsindig

Valebrokk brenner for matlaging. Når hun ikke lager mat til ektemannen Erik, skriver hun om mat i bloggen sin «Gjør hverdagen til en fest» og i en egen spalte i bladet Alt for damene.

I tillegg har hun skrevet «Verdens beste kokebok – som aldri ble utgitt. Men gudene skal vite at jeg har prøvd» som kun selges på Tronsmo bokhandel. Hun har også deltatt i mange matlagingskonkurranser, og i fjor vant hun Hobbykokk-NM. Hun har skarpe meninger om kjøkkenutstyrsmarkedet.

– Det finnes mye tøysete utstyr som ikke er særlig anvendelig. Særlig før jul kommer det mye greier som folk tror at andre kanskje trenger. Men maten blir ikke bedre om du har fancy utstyr.

Selv har hun ikke det hun kaller «en stor og fæl food processor», men nøyer seg med stavmikser og blender. Dessuten liker hun å hakke og blande ingrediensene til maten selv.

Utstyr i halv skuff

– Jeg er opptatt av at redskapen ikke skal ta plass, og av flerbruk, sier hun.

– Har du et vaffeljern, trenger du ikke et toastjern. Du får fine og gode smørbrød i vaffeljernet, sier hun.
I en halv skuff

Så viser hun fram utstyret hun bruker i det daglige. Det hele får plass i en halv kjøkkenskuff:

– Pølseklypa bruker jeg mye. Den er min forlengede arm ned i gryter og stekepanner. Den er fin å bruke når du skal vende store kjøttstykker. Og så er det tresleiver, de holder så lenge at de kan gå i arv.

Ikke dyrt

Valebrokk er glad asiatisk mat. Derfor har hun mange små plastskåler:

– Når du skal lage asiatisk mat, med mye urter og grønnsaker, er det praktisk å gjøre alt klart før du begynner. Man bruker også mye sitrus i asiatisk mat, og da er en sitronpresse som samler opp steinene praktisk.

Dessuten har hun et gammeldags flatt rivjern:

– Det finnes mange med figurer på toppen som skal være fine, men de er ikke gode å bruke.

Ingenting av det Helle bruker er spesielt dyrt:

– Jeg har steikepanne fra Ikea, og pølseklypa kostet ti kroner, sier hun.

Kulturell kapital

– Mat og matlaging har fått mer status, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye. Hun har mastergrad i luxury management fra moteskolen Polimoda i Firenze.

– Kjøkkenet er blitt et mye viktigere rom. Det har fått større plass og er flyttet fra bakside til front. Mennene har også inntatt kjøkkenet. Matlagingen er blitt mer spesialisert, og til det trenger vi redskap. Det er blitt legitimt å gi kjøkkenutstyr i julegaver. Matlagingen blir knyttet til vellykkethet. Det at du behersker matlagingen eller forsøker å gjøre det, gir deg kulturell kapital, sier Gunn-Helen Øye, og legger til:

– Derfor vil du gjerne vise fram redskapen.

Mandig innsats

En landsdekkende undersøkelse husholdningsapparatselskapet AEG har gjennomført, viser at jo høyere inntekt og utdanning du har, desto mer interessert i design og teknologi er du, viser undersøkelsen.

23,8 prosent av de høyt utdannede vil prioritere teknologi og moderne løsninger når de handler til kjøkkenet, mot 11,2 prosent av de lavt utdannede.

Det var også de med høyest utdanning som laget mest mat. Men samtidig viser tall fra matkjedene at folk handler ferdigmat. For eksempel solgte Fjordland 18,4 millioner ferdigmatpakker i 2011. Da de startet opp i 1997, hadde de seks retter, i dag tilbyr de 55.

– Det er som i den antikke Platons ideal- og reallære. Man streber etter det ideelle, men får det ikke alltid til, sier Øye.

Overflødig redskap

Det mest tøvete Valebrokk har sett av kjøkkenredskaper, er epleskreller og avokadoskjærer.

– Hva skal du egentlig med det?

Hun bruker heller pengene på gode ingredienser, men selv ikke der strør hun om seg:

– I går kjøpte jeg 4,5 kilo svinekinn. De lot jeg steke i ovnen i noen timer til de ble så møre at de kunne drikkes i sugerør. Det kostet 150 kroner.

Så summerer hun nøkternt opp det som er nødvendig for å lage den gode, rustikke maten hun liker:

– Skarpe kniver, godt humør, tålmodighet og musikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere