RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skjult engelsk perle på Frogner


VIL HEDRE: Beboerne i det engelske kvarter, her ved fire av dem, ønsker seg en byste av Harald Hals til 100-årsjubileet i 1912. Fra venstre Kaare Kopperud, Knut Vadseth, Gunvor Bryn Haavik og Annema Falk. FOTO: TORE BOLLINGMO
VIL HEDRE: Beboerne i det engelske kvarter, her ved fire av dem, ønsker seg en byste av Harald Hals til 100-årsjubileet i 1912. Fra venstre Kaare Kopperud, Knut Vadseth, Gunvor Bryn Haavik og Annema Falk. FOTO: TORE BOLLINGMO Foto: FOTO: TORE BOLLINGMO
Harald Hals er et ukjent navn for mange, men på Frogner ivrer l okale ildsjeler for mannens etter-mæle i Oslo.

FROGNER: Den stadige trafikken ned fra Frogner plass mot Drammensveien og Skøyen går gjennom Halvdan Svarte gate. Som en, for mange, godt bevart hemmelighet ligger en av Oslos mest markante arkitektoniske strøk bak høye hekker.

Men det er en stadig økende interesse for å besøke det engelske kvarter, forteller beboer og lokalhistorisk ildsjel, Kaare Kopperud.

Ønsker byste

– Det er særlig arkitektstudenter og andre som er interessert i faget som kommer inn hit, og da får de gjerne en innførng i historien fra meg eller en av de andre beboerne, forteller Kopperud.

For det er en entusiastisk gjeng med beboere som innehar adressene i det engelske kvarter, 13 ulike husnummer i Halvdan Svartes gate. En av tomtene ble aldri bebygd, og er gjort om til et flott parkområde hvor beboerne eier 1/13 hver og deler på vedlikeholdet. Kvarteret ble ferdigstilt i 1912, og nå håper beboerne det kan reises en byste av arkitekten til 100-årsjubileet.

– Hals er kanskje mest kjent for Ullevål Hageby, men mannen var jo reguleringssjef i Oslo fra 1926 til 1947, og boligdirektør før den tid. Dette er mannen som omformet Oslo fra landsby til hovedstad, sier en entusiastisk Kopperud,

Populære byvandringer

Lokalavisen Frogner fikk gleden av å være med på en av de lokalhistoriske omvisningene i kvarteret. Kopperud var vert for en gruppe byvandrere under ledelse av Steinar Lyngaas fra Skarpsno. Mange kjente til området, men var nysgjerrig på litt mer inngående informasjon om det engelske kvarter.

Ved siden av arkitektoniske betraktninger som at Hals tegnet området like etter at han kom hjem fra praksis i USA og London, og eiendommene er oppført i rød teglstein i typisk engelsk stil, er noen av de første beboerne også interessant for lokalhistorikerne.

Harald Hals bodde her selv i flere år, men de mest kjente er nok fiolinistene og komponistene Arve Arvesen og Johan Halvorsen. De to vennene flyttet inn i de nybygde husene nummer 20 og 8 for snart 100 år siden, og Reisen til julestjernen ble blant annet komponert i Halvdan Svartes gate 8.

– Hyggelig å tenke på at vi som bor her i dag fortsatt er gode venner slik som de to var, sier Kaare Kopperud, mens han løfter glasset til en skål med naboene Knut Vadseth og Gunvor Bryn Haavik. Edvard Griegs flygel var noe av inventaret i deres hus mens Johan Halvorsen bodde der.

Løkken hvor Det engelske kvarter ble bygd, het opprinnelig Fredriksberg, og var i sin tid skilt ut fra Frogner hovedgård og har i tidligere år hatt flere kjente Oslo-borgere som eiere, blant andre ordfører Andreas Tofte og Thorvald Meyer. Men det var altså Hals som tok jobben med å omforme det til et bykvarter.

– Nå håper vi å få til en byste eller et annet minnesmerke over Hals knyttet til det engelske kvarter. Det ville blitt en flott markering av 100-årsjubileet for dette naboskapet, sier Kaare Andre Kopperud.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere