Skog med historie

Hvorfor er Nordmarka så populær og når ble den en merkevare? Det er noe av det du kan få svar på i Tallak Molands nye bok "Historien om Nordmarka gjennom de siste 200 år".

Nordmarka: Det er skrevet mange bøker om Nordmarka. De fleste knyttet opp til ulike turguider, med formål å gjøre folk bedre kjent i marka. Tallak Moland har skrevet boken om utviklingen av marka. Han tar for seg endringer i løpet av 200 år som har bidratt til at Nordmarka er det den er i dag.

Ut på tur

Det var på 1870- tallet noen byfolk bestemte seg for å ta en tur i skogen, uten noe annet formål enn turen selv. Det var begynnelsen på marka slik vi i dag kjenner og bruker den.
- Marka var tidligere brukt av fiskere og jegere, men nå kom folk inn i skogen uten å ha noe spesielt der å gjøre. Slik begynte friluftslivet i Nordmarka, forteller Moland.
På vinterstid tok skiinteresserte menn seg inn i marka, det ble dannet klubber og den ene skihytta etter den andre ble reist. Men de store mengdene tok seg først inn i skogene på 1920- 30- tallet. Både på grunn av enklere tilgang til skogene med bedring av den offentlige kommunikasjonen, men også på grunn av det faktum at åtte timers normalarbeidsdag ble innført i 1919. Moland kaller det Nordmarkas gullalder.
- Til forskjell fra i dag var den gang husmannsplassene åpne for fotturistene. Folk sov og spiste der og ble kjent med de fastboende.

Marka før og nå

Bruken av Marka har vært gjennom mange forandringer opp igjennom tiden. Den siste store forandringen, ligger i den markante tempoøkningen.
- På 80- tallet kom offroadsykkelen. Den var med å endre mye. Færre går på stiene, flere sykler på veiene og i høyere tempo. Også farten i skisporene raskere. Skiene og skismurningen er mer avansert, og skisporene er som motorveier å regne, sier Moland.
Men "Historien om Nordmarka" tar for seg mer enn byfolkenes søken etter sjelero langs opptråkkede stier. Nordmarka huser historier om folk og drott - om husmennene og eierdynastiene fra Anker og Wedel Jarlsberg til Løvenskiold.
- Jeg hadde lyst til å skrive en bok som kan bidra til kunnskap og innsikt om hvorfor Nordmarka er som den er. Hvorfor er dammene der? Veiene? På et tidspunkt forelå det planer om jernbane gjennom Nordmarka, hvorfor ble disse planene skrinlagt?

Grensesetting

Vern av Marka og markagrensen er ikke bare en het potet i dag. I Molands bok kan du lese om hvordan bevaring av friluftsområdene i Oslomarka har vært en kampsak siden etterkrigstiden.
- Historien om hvordan markagrensen ble skapt er spennende. Kampen om oslomarka var på sitt mest intense på 70- tallet, forteller han.
Avisinnleggene florerte og temperaturen i debatten var høy. Naturvernere satt opp telt og demonstrerte mot utbygginger i marka.
- Dette er historier dagens eldre kjenner godt, men som de yngre ikke kjenner til. Selv har Moland bodd fire år på Hakloa i Nordmarka. Det var da han bestemte seg for å skrive boken.
- Er markagrensen hellig for deg?
- Som historiker tar jeg ikke stilling til dette. Jeg har prøvd å skrive en nyansert bok. Samtidig er jeg et samfunnsengasjert menneske som mener mye om mangt, smiler han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.