RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Skogen vår trenger ingen 'forskjønnelse'»


«Som om man skal tvinges til å svelge grønn gele med tomatketschup på», skriver Dagne Groven Myhren om den planlagte skulpturparken i Ekebergskogen.
«Som om man skal tvinges til å svelge grønn gele med tomatketschup på», skriver Dagne Groven Myhren om den planlagte skulpturparken i Ekebergskogen. Foto: FOTO: REIDAR RASCH

Mange har vage forestillinger om planene for skulpturpark med kunstig dam og gondolbane m.m. på Ekeberg. Flere tror det handler om noen få skulpturer på privat grunn rundt selve Ekebergrestauranten. Det er feil.

Skulpturparken skal opprettes på et kommunalt område som ble beskyttet av vernebestemmelser i 1889. «Formålet var å sikre et område «hvori Byens Befolkning kan søge hen for at nyde frisk Luft og Adspredelse i en smuk Natur», og for å hindre at «Skoven (blir) ganske udhugget og bedækket med en uskjønn Bebyggelse.»» (Sitert fra et opplysningsskilt ved bommen, der veien går inn til EKT Rideskole.)

Vi er mange nå som mener at politikerne må tenke seg veldig godt om. Er det rett å gi klarsignal for «uskjønne»/miljøfremmede innstallasjoner og inngrep i dette skogsområdet? Strider det ikke mot kloke, framtidsrettede vernebestemmelser?

Noen har gitt inntrykk av at det skal ryddes opp i «krattet». Ordvalget er tendensiøst. Kratt gir negative assosiasjoner. Området består av blandingsskog med store kvaliteter. Men jordsmonnet er magert. Skogen har klort seg fast på steingrunn og har brukt veldig lang tid på etablere seg i de bratte skråningene.

Går man brutalt til verks her, og det må man om man skal få inn tonnevis med skupturer, vil det ta ekstremt lang tid før sårene heles, om noensinne.

Omfanget av den planlagte turismen vil føre til ytterligere slitasje på skogen. Dessuten vil vilkårene for ville dyr, fugler og en variert flora forringes. Har du opplevd å møte en lys levende revunge på kveldsturen i Ekebergskogen, glemmer du det ikke så lett!

Skupturparken er tenkt å skulle begynne ved midten av den såkalte tyske kirkegården og strekke seg nordover. Mot øst går området for parken opp til havnehagen ved Ekeberg hovedgård. Derfra strekker det seg det nedover mot vest og nord. Det vil omfatte det gamle vannreservoaret og gå nedover skråningen i retning Jomfrubråtveien og Gamlebyen.

Rett sør for restaurantbygget skal det reises en sju meter høy paviljong med tilhørende terrasse. Til sammen vil dette kreve et areal på ca 170 kvadratmeter.

Det er også meningen å opprette en fire hundre kvadratmeter stor kunstig dam i den bratte skråningen ovenfor vannreservoaret. For å få det til, må det lages en svær demning.

Dammen i seg selv vil føre til store inngrep. Mellom dammen og paviljongen lengre nede, skal skogen i tillegg hogges ut for å åpne utsikt mot paviljongen.

Mange tror at gondolbanen skal ha landingsplass like ved restauranten. Det er feil. Den skal føres fram et godt stykke ovenfor restauranten, på ett av de mest idylliske områdene.

Der forsvinner en fredelig turvei inn i skogen. Men går det som planleggerne vil, åpnes det for masseturisme. Det skal lages snuplass for biler, bygninger skal reises for ulike funksjoner (butikk, servering med mer).

For å få prosjektet igjennom, er det gjort atskillig forarbeid. Dette er betalt av Christian Ringnes som har hatt ideen til skulpturparken. Skepsisen er nå økende både blant politikere og andre.

Men fremdeles er det mange som bokstavelig talt ikke har «skjønt tegninga». Til og med lanseres prosjektet som ledd i naturvern. Sannheten er stikk motsatt, og naturvernorganisasjoner har uttrykt begrunnet skepsis.

Er det forsvarlig å trumfe igjennom et vedtak om å omskape et sjeldent rikt, naturskjønt og sårbart skogsområde til en bymessig park med «terrengtilpassede» veier, som fiffig nok kalles for «stier»?

De planlagte skupturene, bortimot 80 i alt, og av tvilsom kunstnerisk verdi, har dessuten ingen som helst forankring i Ekebergs historie. For mange føles det som om man skal tvinges til å svelge grønn gele med tomatketschup på!


Dagne Groven Myhren

 

LES MER OM EKEBERGSKOGEN OG SKULPTURPARKDEBATTEN:

SV sier ja til skulpturpark

– SV har ikke snudd i skulpturparksaken

«Ekebergskogen i fare»

«Ekebergskogen må reddes»

«Det er utilgivelig å rasere Ekebergskogen»

– Dette sikrer Ekebergskråningens grønne profil

– La folket ha siste ord om skulpturparken

– Gammeldags å ta bort skog for å lage park

Sier ja til gondol og kvinnepark
 


 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere