Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skolebarn lærte joik av Mikkel Gaup

Etter kurset fikk alle barna utdelt diplom signert av Mikkel Gaup.
Etter kurset fikk alle barna utdelt diplom signert av Mikkel Gaup. Foto: Foto: Kristine Sletten
Forrige onsdag var det duket for joikekurs for barna i Aktivitetsskolen på Munkerud. Kurset ble ledet av Mikkel Gaup, som selv mener det er for lite om samisk historie og kultur i den norske skolen.

Barna fikk muligheten til å fremføre joik og dans med hjelp fra Mikkel Gaup. Foto: Kristine Sletten

MUNKERUD: I underkant av 35 barn møtte opp på Munkerud skole onsdag for å delta i joikekurs. Kurset ble arrangert av Aktivitetsskolen, for å gi barna ulike aktiviteter i vinterferien.

- De fleste er på vinterferie så vi er ikke så mange her i dag. Planen var at kurset skulle være for 3-4 klasse på Munkerud, men siden det er så få som er hjemme, slo vi sammen med 2. klasse også, sier Elisabeth Fylling-Jensen, baseleder ved Aktivitetsskolen på Munkerud.

Barna fikk først en liten innføring i samisk kultur med enkel dans og joik. Deretter ble det vist to kortfilmer om samisk historie og underholdning, med joik i bakgrunnen.

- Jeg var veldig skeptisk til dette opplegget helt fra begynnelsen. Egentlig hadde jeg tenkt å sitte på kontoret hele dagen, men nå er jeg veldig glad for at jeg tok del i det, for dette har jo vært kjempemoro, og barna elsker det jo, sier Fylling-Jensen.

LES OGSÅ: Joik og sirkus for unga

Selvlagd joik

Etter innføringen ble barna delt inn i tre grupper der de selv skulle sette sammen et lite opplegg med joik og dans. Barna fikk god hjelp av lærerne og Mikkel Gaup.

Gaup informerte om at de som klarte å gjennomføre kurset ville få utdelt diplom med autograf.


Se video av elevene her:

- Barna er jo kjempeflinke når de bare er blitt litt varme i trøya. Nå er de ikke så mange her heller, så da tar det ikke så lang tid før de er konsentrerte og åpne mot hverandre, sier Fylling-Jensen.

Etter at barna ble delt inn i grupper, ble de sendt avgårde for å øve. Mikkel måtte minne dem på hvor viktig det er å bruke stemmen og kroppen for å få frem stoltheten i hver joik.

LES OGSÅ: Brukte vinterferien på hockeyskole

Mer samisk i skolen

Kurset er det Mikkel Gaup som har tatt initiativ for å få gjennomført. Han mener det er for lite om samisk historie og kultur i den norske skolen, og vil dermed introdusere dette som et tema for barna.

- Jeg ville gjøre noe for å få mer samisk undervisning i skolen, så jeg utviklet dette prosjektet, og presenterte det for Den Kulturelle Skolesekken. De synes tiltaket var inspirerende og var svært positive til å sette det i praksis, sier Gaup.

I Vinterferien var Gaup innom fem barneskoler i Oslo for å holde kurs om samisk kultur og lære barna om joik.

- Så langt har det blitt veldig godt mottatt, og det er motiverende å gå videre når alle er så positive, fortsetter Gaup.

Han kan fortelle at han tidligere har reist rundt i Norge med liknende kurs for barn. I tillegg er det blitt satt opp teaterforestillinger om samisk historie for barn og voksne.

- Jeg synes det er viktig å lære om samisk kultur. Barna som var her i dag, ble jo sjokkert over at de ikke har lært mer om dette tidligere. De visste blant annet ikke at det fantes samer i Norge, og spurte meg om kongen min snakket samisk, fortsetter han.

Han mener samisk undervisning er en mangelvare i Norge.

- Jeg håper å kunne reise mer rundt til skoler og lære dem mer om dette temaet. Interessen er jo der, så jeg håper det vil nå frem, avslutter Gaup.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!