RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skolen er viktig

Niendeklassingene Pernille Iversen og Frida Rømo fra Jordal skole tror skolen kan bidra til å bedre hverdagen for ungdom i indre øst.

Vålerenga: Pernille kommer fra Vålerenga, mens Frida bor i Gamlebyen. De to elevene ved Jordal skole er overrasket over resultatet av undersøkelsen fra NOVA, som viser at ungdom i deres område av byen er mer utsatt for både vold, rus og mobbing i dag enn de var på midten av nittitallet.

Falske rykter

Jeg trodde det var mye hardere her på nittitallet enn det er i dag. Vi merker ikke noe særlig til verken mobbing eller rusmisbruk, sier Frida når vi møter dem på skolen i friminuttet.
Før vi begynte her hørte vi at det var skikkelig tøft miljø her og sånn. Men det er jo bare tull. Vi stortrives, supplerer Pernille.
Jentene er i motsetning til hva undersøkelsen indikerer skånet for både rusmisbruk, vold og mobbing. Mye takket være Jordal skole, tror de.
Vi er jo heldige og kommer fra hjem hvor foreldrene våre er opptatt av hvordan vi har det, og passer på at vi følger skolen. Ikke at det nødvendigvis forhindrer mobbing, men vi har liksom ikke noen interesse av å henge så mye rundt på gatehjørner og bruke dop. Dessuten går vi på en skole med veldig sterkt fokus på at elevene skal trives og bli utfordret i fag vi liker og viser at de faktisk er opptatt av hverdagen vår, sier Pernille, og får støtte fra rektor Leif Østli.
Det hersker liten tvil om at indre øst er et område med store sosiale utfordringer. Så kan man spørre seg om skolen skal engasjere seg utover det de forplikter seg til i fagplanen? Jeg mener bestemt ja, sier han. Blant annet har skolen tatt med elever på restaurant for første gang i deres liv.
Det er en del av allmendannelsen å ha vært minst en gang på restaurant før man fullfører grunnskolen. Om foreldrene hjemme er på fylla midt på dagen, så skal i hvertfall vi gjøre så godt vi kan for å følge opp de unge i deres utfordrende hverdag. Det ansvaret må vi ta, mener han, og understreker at Pernille og Frida ikke tilhører gruppen som trenger denne typen ekstra oppfølging.
Dette er oppegående ungdom med ressurssterke foreldre. Men så har vi også en del eksempler på det motsatte ved skolen vår, og det er tar vi på alvor. Vi vil at alle skal få utfordringer på sitt nivå, og det kan handle like mye om å komme seg opp om morgenen som å bli bedre i matematikk.

Overdrevet om hasj

Hva med dop? Er det lett å få tak i hasj i lokalmiljøet? spør vi.
Nei, det vil jeg ikke si. Hvis jeg plutselig en dag fikk veldig lyst til å røyke hasj hadde det sikkert vært enklere å få kjøpt det enn å gå til Kina, men det er absolutt ikke sånn at det står langere på hvert hjørne og tilbyr oss dop, sier Frida.
Jeg har vel egentlig aldri fått spørsmålet. Så da er det tydeligvis ikke et stort problem der jeg ferdes selv om jeg bor i indre øst, avslutter Pernille.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere