RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skolene rydder etter seg

Brannfjell skole, Kastellet skole og Holtet videregående skole følger de samme rutinene. Elevene plukker søppelet etter seg, men det må på timeplanen om det skal bli gjort. Skolene håper at rydding av søppel er med på å bevisstgjøre ungdommene.

Bekkelaget/Nordstrand: At skoleelevene kan være slepphendte med avfallet sitt er ingen hemmelighet. Brannfjell skole tar ansvar for sin forsøpling, her plukker elevene selv. Kastellet skole og Holtet videregående skole gjør det samme.

Rydder etter seg

Hvert år deltar vi på Rusken-aksjonen. Men vi rydder også hver uke, forteller undervisningsinspektør ved Brannfjell skole, Robert Persson.

En gang i uken rydder og plukker én klasse søppel inne på skolen og uteområdet. Hvilken klasse som gjør dette, rullerer.

Vi må jo ta ansvar for dette. Det er ikke til å legge skjul på at elevene har mye av skylden for søppelet rundt omkring, derfor må vi ta ansvar for det søppelet. Ungdomsskolene er kanskje ikke alltid like flinke til å tenke på forsøplingen, sier Persson og legger til at søppelet ikke blir borte av seg selv og at det bare er rett og rimelig at elevene selv skal rydde etter seg.

Dette kan jo hjelpe på bevisstgjørelsen av forsøplingen, men jeg mener det også er en del av den løpende oppdragelsen, sier undervisningsinspektøren.

Greit med Rusken

Ved siden av ukentlig rydding, er det storaksjon en gang i året, rett før 17.mai. Som en del av Rusken-aksjonen, tar Brannfjell-elevene på hansker for å rydde. Da gjelder det å rydde en større del av området. Utstyrt med koster, bøtter og poser trår 8. klassingene i kraft med stor rydding.

Hvert år er det 8.klasse som er med på dette. Vi er så mange elever at det hadde blitt vanskelig å holde styr på alle. 180 elever er nok, sier Persson leende.

Brannfjell har alltid vært med på aksjonen og i hovedsak tar de arbeidet med et smil.

Det er ingen umulig oppgave å få med elevene på aksjonen, det går som regel greit.

Holtet videregående skole følger samme rutinen som Brannfjell skole.

Vi deltar på Rusken-aksjonen og vi har rydding av uteområdene på timeplanen. Da rydder elevene søppel en gang i uken. Vi er opptatt av at skolen har et godt naboforhold og at det er ordentlig rundt her, sier rektor, Milica Ofstad.

Men på Holtet er det ikke bare elevene som plukker søppel. Vaktmesteren ved skolen, Abu Bakarr Kamara, rydder også søppel.

Det er en rutine. Vaktmester plukker søppel rundt skolen og hallen, i tillegg til noe av området rundt. At det er søppel i området kan ikke bare elevene få skylden for. Bækkelaget Sportsklub benytter skolen om kvelden og elevene er heller ikke de eneste som bruker veien til butikken, sier rektor.

Hun forteller at søppelrydding på timeplanen er med på å bevisstgjøre elevene.

Vi har et hefte, 1-2-3 Holt, som elevene får hver uke. Der står det hvilken klasse som skal plukke søppel kommende uke. Jeg tror dette er med på å bevisstgjøre elevene om ansvaret de har og at miljøet skal holdes rent og ordentlig, sier Ofstad.

Miljøet er viktig for Kastellet skole

Kastellet skole har på flere måter utmerket seg som en slags miljøskole.

De har fire store ryddedager i året hvor skoleområdet blir ryddet, samt området ved Shellstasjonen og den lille skogen som er i området. Også denne skolen deltar på den store Rusken-aksjonen hvert år.

Alle elevene deltar. Hvert trinn har ansvar for sitt område, når det kommer til rydding og å holde området fint, sier assisterende rektor, Toril Røeggen.

Hun forteller at skolen er et miljøtårn og at det jobbes intensivt med å sortere avfall og bevisstgjøre de unge.

Det er mye forsøpling blant de unge. Ryddingen og klimainformasjon er en viktig del av forsøplingsbegrepet. Dette er jo en holdningskampanje. Noen av elevene er veldig entusiastiske når det kommer til dette, men så er det også noen som ikke synes det er like spennende. Vi håper jo på å bevisstgjøre ungdommen om klima, søppel og miljø. I den forbindelse blir det jobbet kontinuerlig med slike emner, så ikke elevene skal bli slappe, sier Røeggen.

10. klasse ved skolen holder også en miljøkonferanse hvor det er fokus på klima, denne avsluttes denne uken.

Vi ønsker jo at elevene skal være flinke og passe på å holde områdene rene og ryddige. Jeg vil si at vi er på vei til å bli bevisste, men det er en prosess og det er jo litt igjen, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere