RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skoletilbud kan bli nedlagt

Haugenstua skole har ikke lenger midler til å oppretteholde alternativ skole for elever som er i faresonen.

Haugenstua: Skolen har siden 1985 hatt gående et prosjekt som heter MASH (Motorsenteret Alternative Skole Haugenstua). Tilbudet innebærer forebyggende tiltak rettet mot elever i faresonen, spesielt i forhold til vold og kriminalitet. Mindre grupper av elever tilbys opplæring i motormekanikk og villmarksliv.
Lærerne Gunnar Klevjer og Jens-Erik Barstad har meget gode erfaringer. Men det fins ikke lenger midler i budsjettet. Derfor må aktiviteten innstilles fra høsten av. Vel og merke hvis ikke politikerne griper inn og redder det.
Vi prøver å få til et tilbud her på osloungdommens motorsenter. Det står tomt på dagtid, fordi tilbudet ble lagt ned. Vi ønsker et samarbeid med Sollerudstranda, sier Haugenstua-lærerne Jens-Erik Barstad og Gunnar Klevjer.

Livsviktig tilbud

Det trengs 4 millioner kroner for å sette igang igjen til høsten. I regnestykket er det lagt inn midler til drift og investering i utstyr. Barstad sitt ønske er at Sollerudstranda spesialskole kan ta dette inn under sine vinger.
Det er tragisk hvor mange elever som opplever skolehverdagen som traumatisk. De mistrives og utvikler negativ adferd. Dette prosjektet gir dem troen på seg selv, og vi ser at de klarer seg gjennom skolegangen. Dette er en unik arena for trening og sosialsiering, sier han.

Villmarksliv

Elevene får boltre seg på villmarksturer og gjennom skruing og mekking av motor på motorsenteret. Barstad ser tydelig forskjell på elevene.
Vi kan ha tre elever i en kano som ikke klarer å samarbeide. Eller at tøffe gutter må stå opp midt på natta for å tisse. Vi får dem til å samhandle, slik at de fungerer bedre i voksenlivet. Vi korrigerer adferden. Ungdom i dag har ikke noe forhold til at marka er rett utenfor stuedøra. Det blir en ny opplevelse for dem. Det gir så enormt mye å jobbe med ungdom på denne måten, forklarer Barstad.

Sterk tilknytning

Rektoren ved Sollerudstranda er positiv til forslaget fra Haugenstua skole. En viktig synergieffekt er at motorsenteret er åpent på kveldstid. Ungdommene får dermed en tilknytning til et sted hvor de kan utøve hobbyer på fritida. Motortilbudet ble lagt ned for to år siden.
Vi så at elevene fikk en sterk tilknytning til motorsenteret, forteller Barstad.
Både Barstad og Klevjer har jobbet med utsatt ungdom gjennom mange år. Et vanlig opplegg uten tilpasning kan få katastrofale følger, påpeker de.
Vår grunnide er å gi dem et grunnlag til å komme seg gjennom til videregående skole. Det er en katastrofe å stå med uavsluttet ungdomsskole, sier de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere