RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

David McGowan (t.v.), Gerard Love, Francis Macdonald, Raymond McGinley og Norman Blake utgjør et av verdens mest demokratiske band.
David McGowan (t.v.), Gerard Love, Francis Macdonald, Raymond McGinley og Norman Blake utgjør et av verdens mest demokratiske band. Foto: Foto: VME

Skotsk harmoni

Plateaktuelle Teenage Fanclub er et lite, skotsk musikkdemokrati.

Norman Blake, Raymond McGinley og Gerard Love bidrar med omtrent like mange låter hver på hvert album, og de synger på de låtene de selv har laget.

Samstemte

På konserter gir de hverandres låter like lang tid.

– Vi er enige om det meste, og vi er hensynsfulle når en av de andre skal gi uttrykk for sine ideer. Selv om vi skriver låtene hver for oss og produserer våre egne låter, er vi veldig tro mot bandet vårt. Vi er glade i vårt lille, demokratiske univers, sier bassist og vokalist Gerard Love.

Alle i bandet holder på med andre musikkprosjekter. Men de kaller det ikke soloprosjekter – det er sideprosjekter.

Et modent band

Hvis du ikke har hørt noe særlig på Teenage Fanclub de siste årene, kan det hende du gjenoppdager dem i år.

Forventningene er store til Glasgow-bandets niende album, som slippes 31. mai. Singelen «Baby Lee» fra det ferske albumet «Shadows» har potensial til å bli en sommerhit.

Gerard Love ser på dagens Teenage Fanclub som en moden utgave av bandet som gjorde stor suksess på 1990-tallet.

– Vi har først og fremst fått mer erfaring – med studioarbeidet, med instrumentene våre og med det å utvikle en låt fra idéstadiet. Vi har fortsatt entusiasmen og de gode ideene, men nå overveies ideene mer og spontaniteten må bryne seg mot all erfaringen vi har tilegnet oss. Resultatet blir et mer modent og gjennomført håndverk, mener Love.

Eget plateselskap

«Modent og gjennomført» er ofte ensbetydende med mer tidsbruk per album og lengre intervaller mellom dem, noe som også er typisk for band som har holdt det gående noen år. Teenage Fanclub hadde 20-årsjubileum i fjor.

Love vedgår at de har tatt seg god tid med det nye albumet. Det forrige kom ut på deres eget plateselskap PeMa for fem år siden. Etter turnévirksomhet tok de seg et friår.

De begynte innspillingen av «Shadows» i et studio på et avsidesliggende sted i Øst-England for to år siden. Innspillingen var ferdig i januar i fjor. Siden har de mikset og ventet på den riktige utgivelsesdatoen.

– Arbeidet med et album fra start til slutt er en påkjenning. Det tar enda lengre tid når man skal gjøre alt selv. Men det er det vi vil. Det handler om at vi ønsker full kontroll, men enda mer om økonomi. Et plateselskap tar 80 prosent av fortjenesten, mens bandet sitter igjen med cirka 14 prosent. Det samsvarer ikke med den jobben et band legger ned, mener Love.

Norgesbesøk

Til neste år skal Gerard Love gi ut sitt første album med sitt nye sideprosjekt, som han ikke vil avsløre navnet på. Og i desember gir Norman Blake og den walisiske musikeren Euros Childs ut et album under bandnavnet Jonny.

– Litt må vi jo gjøre mellom hvert Teenage Fanclub-album. Det neste kommer nok ikke før om tre-fire år. Også det på vårt eget selskap – hvis ikke et sjenerøst plateselskap skulle gi oss et fantastisk tilbud vi ikke kan si nei til, ler Love.

Naturlig nok konsentrerer skottene seg først og fremst om 2010. Love lover å komme innom Norge senere i år.

– Det blir nok ikke før i oktober, etter USA-turneen. Forhåpentligvis kan vi spille i flere byer i Norge slik vi gjorde for noen år siden. Da fikk vi gleden av å kjøre i minibuss gjennom et fantastisk landskap fra Oslo til Bergen. Det minnet meg om naturen her i Skottland, bare at den norske naturen er i større format, sier Love.

Du kan dra over grensen for å se bandet live allerede nå i sommer. Teenage Fanclub spiller på festivalen Storsjöyran i Östersund i Midt-Sverige 30. juli.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere