RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skredderen tenker miljø

Skredderen barnehage benytter seg av strøm som ikke slipper ut den forurensende gassen CO2. Nå håper de at flere vil benytte seg av fornybar energi for å spare miljøet.

LJAN: Skredderen barnehage tenker på miljøet. De har inngått en avtale som sparer miljøet for CO2-utslipp.

Det var en bevisst avgjørelse fra vår side. Private Barnehagers Landsforbund (PBL) gikk inn i en avtale med Ishavskraft om å benytte seg av fornybar strøm. Da de informerte oss om at vi kunne velge å benytte oss av dette, var det et veldig enkelt valg, sier styreleder i barnehagen, Haakon Wettre.

Vil påvirke flere

Fornybar strøm er energi som ikke er basert på atomkraft eller fossile brensler, som kull, olje eller gass. Fornybar strøm produseres ved hjelp av vannkraft, vindkraft, solenergi, tidevannskraft og liknende. På den måten unngår man da CO2-utslipp.

Dette er noe alle kan gjøre, enten de er private eller offentlige. Vi føler at vi kan ta det ansvaret og bidra til å minske utslippene. Vi får ikke gjort mye, men om vi har muligheten til å gjøre litt, så gjør vi jo det. Det er lite som skal til, sier Wettre og legger til at en av grunnene til at barnehagen valgte fornybar energi er for at de ønsker å påvirke andre til å gjøre det samme.

Nå kan alle bli bevisste

Avtalen med Ishavskraft er ganske ny. Skredderen barnehage startet opp med miljøvennlig strøm i januar. Fra og med i år får alle forbrukere en varedeklarasjon på strøm som viser hvordan strømmen blir produsert.

Det er veldig bra, for da er man vel vitende om hva slags strøm man benytter seg av. Derfor kan man også bytte til fornybar strøm. Denne strømmen er 100 prosent CO2 fri, sier Wettre. Omtrent 770 barnehager får nå strøm gjennom PBLs avtale med Ishavskraft. Forhandlere som leverer utslippsfri strøm har en opprinnelsesgaranti, utstett av Statnett SF.

På grunn av varedeklarasjonen blir kundene bevisste på miljøutfordringene, mener Wettre.

Store barn skjønner mye

For de minste er det ikke enkelt å forstå dette med forurensing, faren ved global oppvarming eller andre miljøutfordringer.

Det kan være vanskelig for barna å forstå dette, men de eldre barna forstår noe av dette. Vi jobber med å forklare dette med forurensing til dem, sier Wettre.

Det er kjempe bra at vi har fått til denne avtalen, for vi vil være miljøbevisste. Vi har også snakket om å jobbe for å bli et miljøfyrtårn, forteller fungerende styrer, Siri Dahl.

Hun mener det hadde vært artig å få barna mer bevisste på å sortere søppel og små grep man kan gjøre for å bedre miljøet.

De eldste barna forstår jo en del. Vi håper jo at vi kan påvirke og forklare dem hva som kan skje når man forurenser, slik at de kan lære seg dette. De forstår mye allerede, smiler hun.

Fornybar strøm koster 1,5 øre mer enn normalstrøm for en privatperson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere