RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skreddersydd hjelp


Katrine Ramona Stenberg og Steffen Larvoll.
Katrine Ramona Stenberg og Steffen Larvoll.
Hun var student med store karriereambisjoner. Men et studieopphold i Vietnam forandret alt. Nå vil Katrine Ramona Stenberg jobbe med veldedighet døgnet rundt, i butikken Zilk.

GRÜNERLØKKA: Jeg vil gjerne jobbe hundre prosent med det veldedige prosjektet. Jeg vil gjerne vie livet mitt til det, sier Katrine Ramona Stenberg, og ser seg rundt i lokalet i Markveien.

Det er nå rundt et halvt år siden butikken med skreddersydde klær og håndverk fra Vietnam åpnet. Og selv om inntektene foreløpig så vidt dekker utgfitene, er Katrine og samboer Steffen Larvoll evige optimister.

Vi har masse ideer, og vi vet at vi kan bidra. Hvis vi kan hjelpe ett barn, så er det verdt alt sammen for oss, sier Katrine.

Begynte med studier

Historien om Zilk begynte egentlig i 2000. Da reiste Katrine til Vietnam for å studere, og hun bodde blant annet i et kloster.

Hun lærte språket, og kom etter hvert i kontakt med et barnehjem, der hun så behovet for å hjelpe barn med store problemer.

Imidlertid skulle det gå seks år før drømmen om å starte noe som kunne hjelpe skulle bli realisert. I mellomtiden har Katrine utdannet seg til sivilmarkedsfører, hun har fått jobb, og fremdeles jobber hun som salgs- og markedsansvarlig i Storebrand Pensjonstjenester.

Foreløpig er det bare Steffen som jobber fulltid i butikken. Men vi håper at jeg også kan gjøre det etter hvert, sier hun, men legger til at det faktisk var forsikringsbransjen som fikk samboerparet til å starte Zilk.

I utgangspunktet ville jeg bare gjøre noe som kunne hjelpe, så at det ble skreddersydde klær er litt tilfeldig. Jeg vet jo at det er veldig mange flinke skreddere i Vietnam, men både Steffen og jeg så på våre jobber at det var mange som trengte dresser blant annet, ler hun, og forteller at allerede før alle kontakter med Vietnam var i boks, hadde de hele 40 bestillinger på skreddersydde dresser.

Drømmelokalet

Høsten 2006 gikk nemlig Katrines drøm i oppfyllelse.

Med 40 kroppsmål i bagasjen dro hun og Steffen av gårde til Vietnam, og skredderbyen Hoi An. Her gikk de fra skredder til skredder for å finne en løsning for både søm, klesutvalg og transport tilbake til Norge.

Både nitidig arbeid - og en midlertidig stopp på grunn av en tyfon som rammet byen - gjorde arbeidet krevende, men til slutt var avtaler inngått - Zilk var en realitet.

Vi har jo også vært veldig heldig som har fått drømmelokalet her på Grünerløkka. Det er faktisk en vietnameser som eier det, og vi har fått leie det billig fordi vi kjente han. Det er rett og slett en vennetjeneste, sier samboerparet.

For barna

Klærne som selges hos Zilk er billige, og de er skreddersydde. Likevel er det slettes ikke snakk om noen utbytting av arbeidskraft.

En skreddersydd kåpe koster rundt 1800 kroner, og da står de også for eventuelle rettinger - i følge Katrine og Steffen er det nemlig ikke skreddersøm før plagget sitter som støpt.

Imidlertid er det ikke klærne som er i hovedfokus - det er barna på barnehjemmet, som Katrine møtte for snart åtte år siden.

Hensikten med Zilk er nemlig ikke at nordmenn skal kjøpe billige klær, det er at overskuddet skal gå til barnehjemsbarna.

2 prosent av alt overskuddet skal gå til dette veldedige prosjektet. I tillegg har vi mange planer for barna, vi drømmer for eksempel om å skape prosjekter i Vietnam, der de for eksempel kan lage enkle ting, som lys eller såper, som vi kan selge her i butikken, og bringe inntektene tilbake til dem, sier Katrine, og legger til at de også ønsker å jobbe opp mot store firmaer som er etablert i Vietnam.

Vi mener det er viktig at de store firmaene tar sosialt ansvar, når de etablerer seg i for eksempel i Vietnam, så vi håper at vi kan presse dem litt, at de får litt dårlig samvittighet rett og slett, sier Katrine, som til tross for at hun driver en butikk med skreddersydde klær midt på det "trendy" Grünerløkka, nekter for at det er mote eller profitt som styrer henne.

Det er for barna, og ikke spesielt for klærne. Vi kunne drevet med hva som helst egentlig, for alt er for barna, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere