*Nettavisen* Nyheter.

«Skrekkblandet fryd»

Debuterer: Tina Trovik har jobbet som AD, grafisk designer, web-designer og illustratør, før hun nylig begynte å skrive på heltid. Foto: FOTO: UTLÅNT

Tina Trovik kombinerer historie og høyteknologi i den første boken om den tidsreisende 13-åringen Samuel Serkel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Første bok ut: Samuel Sekel er en av Schibsted Forlags satsningstitler denne høsten.

SKØYEN: – Jeg syntes tidsreiser har vært spennende helt siden jeg var liten. Hvordan hadde det for eksempel vært å se Kleopatra eller Djengis Kahn i levende live, dra til det gamle Egypt – eller bare det å treffe på en yngre versjon av seg selv?

Og hvem vet? Kanskje de tidsreisende er blant oss allerede? Vi har bare ikke lagt merke til dem, siden de er godt kamuflerte, sier Trovik.

Den skjulte sannhet

«13 år gamle Samuel Sekel oppdager et mulig terrorangrep. Det mystiske Byrået som står bak aksjonen, samler informasjon fra fortiden i et gigantisk bibliotek.

Langt ute på Hardangervidda har de en hemmelig skole for tidsreisende, hvor Samuel blir elev. Snart forstår han at det er mer ved Byrået enn tidsreiser og samling av fakta.

Først da han reiser tilbake til Paris under revolusjonen og ser Marie-Antoinette foran giljotinen, oppdager han den sjokkerende sannheten om foreldrene sine.»

– Idéen til en bok om tidsreiser har nok ligget og ulmet lenge, men jeg begynte først å skrive for et par år siden i forbindelse med konkurransen til Schibsted, sier Trovik.

Dyrking av kunstig kjøtt

«Samuel Sekel – Og flukten fra Paris» var en av vinnerne i forlagets konkurranse for beste barnebok i 2011.

– Hvorfor har du valgt nettopp fantasy-sjangeren?

– Boken om Samuel foregår i vår virkelighet, men har det ekstra piffet av at tidreiser er mulig. De teknologiske nyvinningene som jeg skriver om er alle basert på ting som allerede kan ligge i nær fremtid, slik som at det «dyrkes» kunstig kjøtt på Samuels skole.

Forskere har allerede klart å dyrke fram et menneske-øre på ryggen til en mus, så hvorfor ikke? sier Trovik.

Hvor mange bøker skal serien bestå av? Er du allerede i gang med oppfølgeren?

– Jeg har i utgangspunktet sett for meg tre bøker, men holder muligheten åpen for at det kan komme flere. I de første to bøkene drar Samuel og vennene hans til fortiden, men i den siste boken kan det hende at de blir nødt til å reise til fremtiden også.

Jeg er allerede godt i gang med bok nummer to, ja! Jeg kan avsløre at Samuel må ta seg en tur tilbake til de gamle grekerne og Arkimedes for å løse et problem i nåtiden.

– Slukte eventyrbøker!

– Navnet på hovedpersonen i boka er Samuel Sekel. Hvor kommer dette navnet fra?

– Samuel er født på tvers av tiden, med en mor og far fra hver sin tidsalder. Derfor syntes jeg det passet fint med navnet Sekel som betyr århundre, sier Trovik.

– Hva mener du selv en god barnebok bør inneholde?

– Jeg kan bare si hva jeg selv likte som barn, og da slukte jeg eventyrbøker av typen Jules Verne og norske Leif Hamre, i tillegg til Donald-eventyrene til Carl Barks.

Den perfekte barneboken skal være litt av typen «skrekkblandet fryd», som man kan lese flere ganger og oppdage nye detaljer hver gang, synes jeg. Men, det er jo så klart en bonus om man lærer noe samtidig også.

Litt komplisert og litt skummel

– Du har selv en datter på syv år. Har hun fattet interesse for ditt prosjekt?

– Hun synes det er veldig spennende, men er litt for ung ennå. Boka er nok litt for komplisert og skummel, men når hun blir ni-ti år gammel skal hun få lov til å lese den, avslutter Trovik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.