RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prebble Houmb i Wannskrækk på Øya fredag kveld. Han gir som vanlig alt.
Prebble Houmb i Wannskrækk på Øya fredag kveld. Han gir som vanlig alt. Foto: FOTO: Odd-Inge Rand

Skrekkinngytende bra gjenforening

Wannskrækk leverte nostalgisk retropunk med et smil om munnen.

- Det er jo mer folk her enn vi i Wannskrækk spilte for til sammen!, roper gitarist Kjartan Kristiansen muntert ut midtveis i konserten på Øyafestivalens lille Vika-scene.

Fra gamle dager

Og vi kan forstå at han gliste i skjegget, for med tre tusen ivrige publikummere var det stinn brakke - selv om vi befant oss utendørs. Punkbandet unge Kjartan spilte i fra 1978 til 1984 - for det meste sammen med den hardtslående besetningen som tar plass på scenen; Per Øivind ”Prebble” Houmb, Hans Olav ”Sola” Johnsen og Per Christian ”Persi” Iveland - er ikke helt ukjente karer i norsk musikkliv. Etter at de fant ut at punk ikke ville gjøre dem til stjerner, byttet de navn til Dum Dum Boys i 1985. Resten er rockehistorie.

- Vi e Wannskrækk og vi e et band fra gamle daga, sier Prebble på sin avslepne trønderdialekt når det gjenforente punkebandet kommer på scenen.

Del på Facebook

Kontant

Wannskrækk banker til med ”Æ veit da faen æ”, og følger opp med ”Inn te avhør”. Tonen er satt, og når de skyter fra hoften allerede i fjerde låt, med ”AG-3”, er det deilig kontant og låter lidderlig tøft. De spiller bedre og tettere enn de fleste punkeband noen gang har gjort, seg selv inkludert. Og hele tiden har de dette lille gliset i munnviken. Gutta har det svært moro, og antageligvis strømmer minnene på selv for de meritterte rockerne.

- Vi ska slutt å glis sånn. Det her e jo blodig alvor, sier Kjartan med selvinnsikt og respekt for tekstene.

For tekstene, de sparker jo både oppover og til siden: ”Øvrigheta” får gjennomgå, slik seg hør og bør for sinte punkere.

Høylydt musikkhistorie

Låtene er korte og de slutter brått. Unntak er ”Sover du?” og hyllesten til det motsatte kjønn i ”Takk til alle jentene”. På alle låtene er volumknappen skrudd på maks.

Gjenforeningen er en høylydt suksess. Øyafestivalen har ikke overmarkedsført den sjeldne bookingen ved bruk av Dum Dum-faktoren, men ryktene har jo gått. Og selv om få av publikummerne har hørt mye på Wannskrækk sitt låtmateriale, nikkes det anerkjennende og en smårørende gjenkjennelse ligger i de hørbare elementene som formet et av Norges mest populære band gjennom de siste 25 årene.

Trøndelagspunk anno 2011

Wannskrækk klemmer på i tre kvarter før de går av scenen, og jeg tipper de flirer, mimrer og koser seg storlig backstage. Publikum gikk også fra Vika med et smil om munnen. Ekte trøndelagspunk er altså ikke å forakte, selv i 2011. Wannskrækk skal gjøre en konsert også på Pstereofestivalen 19. August – for de ivrige. Men ”Æ veit da faen æ!”

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere