*Nettavisen* Nyheter.

Skremmes ut av skogen og inn på veiene

I oktober er det økt risiko for personskader i forbindlse med elgkollisjoner. Illustrasjonsfoto

Det var rundt 100 påkjørsler av elg i Oslo i fjor. I oktober bør du passe deg ekstra godt for storvilt på veien.

OSLO: Oktober måned har klart økt risiko for personskade i forbindelse med kollisjon med elg. I 2007 skjedde 41 prosent av alle elgkollisjonene i oktober, viser tall fra If Skadeforsikring.

Skremmes av jakten

At det skjer flest påkjørsler av dyr i oktober er ikke overraskende. Elgjakten er med på å skremme dyrene ut på veiene. For å unngå jegere og hunder, beveger elgen seg til nye områder, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd vekk fra jegerne, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Hun forteller at Oslo ikke er like utsatt som andre fylker, men If registrerte 25 påkjørsler av storvilt i Oslo i fjor, og regnet utifra deres markedsandel, betyr dette at det var mellom 80 og 100 slike påkjørsler i Oslo i 2007.

Det vandrer jo for eksempel elg rundt i Holmenkollen, så man bør være litt obs, sier Vennesland.

Kjører på husdyr

En annen grunn til at oktober er en såpass utsatt måned, er mørket og ruskeværet.

I skumringen morgen og kveld er dyrene ofte på vandring, og da er sjansen for å møte elg i veibanen størst, sier Vennesland.

Men Oslo-folk bør også passe seg for husdyr i veiene. Påkjørsler av hunder, katter og hester er et større problem i hovedstaden enn i andre fylker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.