*Nettavisen* Nyheter.

Skrev plata på 20-bussen

Sjur Lyseids plate blir hyllet som en av årets beste norsk indie-utgivelser i musikkbransjen. Nå er torshovmannen klar for norgesturne. Foto: FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Med tekster skrevet på 20-bussen har The Little Hands of Asphalt rukket å bli hyllet som en stor låtskriver lenge før debutplata kom ut.

TORSHOV: - Egentlig syns jeg soloplate er litt kleint. Det er liksom bare Sting som gjør det, lerSjur Lyseid også kjent som artisten The Little Hands of Asphalt.

Han sitter på Kaffegutta på Torshov og forteller hvordan det hele starta.

- Det begynte som et dogmeprosjekt. Jeg hadde en ide om å lage gitarlåter i c - og d-dur og holde det helt enkelt. Etter hvert gikk jeg bort fra den, forklarer han.

Mandag slapp han debutplata og soloprosjektet «Leap Years» som allerede har høstet mange lovord fra kritikerne.

- Den har fått mye mer oppmerksomhet enn jeg hadde venta. Jeg har spilt i band (Monzano journ. anm.) i mange år, og begynte å få en del låter som ikke passet inn i det formatet. Plata ble til litt underveis, det er ikke snakk om tekster som jeg har skrevet på 30 minutter for å si det sånn, forklarer han.

Låtskriver med stor L

Det er nettopp tekstene som har blitt gjenstand for mest oppmerksomhet i musikkverdenen. Jørgen Hegstad, musikkprodusent i P3 og Urørt, har allerede omtalt torshovmannen som låtskriver med stor L.

- Hva er det som er så spesielt med dine tekster?

- Det er vanskelig å svare på, men jeg tror jeg skiller meg litt ut fra andre unge menn med kassegitar og skjegg. Jeg skriver kanskje tekster som går litt mer i dybden, sier Lyseid og forteller at mange av tekstene har blitt til på 20-bussen til og fra leiligheten på Torshov.

- Jeg har med meg notatblokka hele tida. Man kan selvfølgelig ta utgangspunkt i krig, fred og politikk når man skriver sangtekster, men for meg blir det litt fremmed. Jeg skriver om ting fra min egen tilværelse, og ironiserer over hvordan menneskene forholder seg til virkeligheten. Poenget er at det ikke skal bli navlebeskuende.

Den ultimate breakup-låta

Lyseid innrømmer likevel at store temaer som kjærlighet og forhold ikke har vært til å komme utenom.

- Låta Sex & Loneliness er alle mine breakup-låter kasta inn i en sang, ler han og avviser samtidig fort at han er noen melankoliker av den grunn.

- Jeg er ikke glad i det ordet, det er så oppbrukt. Jeg vil heller si at det er litt tristesse og ambivalens over det. Dessuten er det viktig å skille mellom den man er som person og den man skriver som, sier han og understreker at det ikke finnes noen magisk låtskriverformel for å finne fram til gode tekster.

- Jeg har kasta minst 250 låter i mitt liv. Det er ikke noe guddommelig som faller ned i hodet på deg. man kan ikke matematisk tegne seg fram til en god låt.

Ut på turné

Etter timer, måneder og uker i studio, skal han nå ut på veien for å spille live.

- Jeg skal spille ti konserter rundt i Norge og deretter reiser blir det kanskje turné i England. Det kommer til å bli veldig gøy, sier han, men innrømmer samtidig at han trives best i studio når alt kommer til alt.

- Jeg biter meg nok oftere merke i de tre som snakker under konserten enn de tre som hører på. Det sier jo sitt at nordmenns fremste frykt er å snakke i offentlige forsamlinger, mens døden er på andreplass, men egentlig er jeg litt glad i konserter der ting går galt også. Du får en egen kontakt med publikum da, sier han smilende.Jeg har kasta minst 250 låter i mitt liv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.