RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skriker etter førskolelærere


 
 
Sterkt økende behov for førskolelærere i Oslos barnehager.

Antall barn i Oslos barnehager vokser. I løpet av 2007 ble det 1080 flere barn under tre år, og 921 over tre år i byens barnehager.

De minste barna krever dobbelt så mange pedagogiske ledere som barn over tre år. Det har i sin tur økt antall dispensasjoner fra kravet om førskolelærerutdanning med til sammen 187.

Mangler kvalifisert personale

Mangel på fagpersonell til barnehagesektoren har ført til økt antall dispensasjoner for førskolelærere. KOSTRA-tallene for Oslo kommunes dekning av barnehageansatte med relevant utdanningsbakgrunn viser fortsatt mangel på kvalifisert personale.

Og mangelen øker med økt barnehageutbygging og økende antall barn som ønsker barnehageplass.

Fra desember 2006 til desember 2007 økte antall dispensasjoner fra utdanningskravet for førskolelærere i stilling som pedagogisk leder fra 397 til 584.

Av det totale antallet dispensasjoner er det 225 som har annen pedagogisk utdanning. Det er en økning på 63 fra 2006 til 2007. I tillegg er 61 av de som jobber som pedagogisk ledere utdannet barne- og ungdomsarbeidere.

Antall dispensasjoner for barnehagestyrere er det samme i den samme perioden, nemlig 40.

Tiltak igangsatt

Oslo kommune har i samarbeid med Kunnskapsdepartementet satt i gang en arbeidsplassbasert førskolelærerutdanning for dem som har valgt å jobbe i barnehage, og som kommunen håper og ønsker vil fortsette i barnehagene.

Til sammen 40 studenter har begynt på denne førskolelærerutdanningen, og 40 nye studenter starter i august.

I tillegg har seks bydeler i samarbeid med Høgskolen i Oslo startet et utdanningstilbud for 29 førskolelærere med minoritetsbakgrunn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere