RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skriver «chick lit» fra Groruddalen


SÅ BLEKKET SPRUTER: Mahmona Kahn fra Romsås, bosatt på Nordstrand fullfører i disse dager sin andre spenningsbok, som lanseres til høsten: - Jeg gleder meg, sier hun til dittoslo.no.
SÅ BLEKKET SPRUTER: Mahmona Kahn fra Romsås, bosatt på Nordstrand fullfører i disse dager sin andre spenningsbok, som lanseres til høsten: - Jeg gleder meg, sier hun til dittoslo.no. Foto: FOTO: Julie Messel
Mahmona Kahn (39) er bibliotekenes superstjerne. Ingen norske ungdomsforfattere lånes og leses like mye som henne.

OSLO: Norskpakistanske Ambar drar fra Kalbakken i Oslo til Lahore i Pakistan for å gifte seg.

Uten å ha sett henne på fire måneder mottar venninnene en telefon med en gråtende Ambar i den andre enden. Hva er skjedd?

Slik begynner Nordstrandskvinnen Mahmona Khans (39) andre bok om venninnegjengen fra Groruddalen.

Pageturner

– Det er en spenningsbok med det norskpakistanske miljøet som bakteppe, sier hun da dittoslo.no møter den tidligere samfunnsdebattanten, journalisten og forfatteren Mahmona Khan i Spikersuppa i Oslo.

Det er gått to år siden spenningsboka Skitten snø ble gitt ut på Aschehoug forlag. I september er hun klar med en ny bok med jentene fra Groruddalen.

– Jeg hadde så mange ideer om hva jeg ville gjøre etter det. Men tilbakemeldingene fra leserne mine var tydelige: Hva skjer med jentene nå?, forteller Khan.

LES OGSÅ: Rutinesvikt i Lindebergsaken

Hun måtte rett og slett sette seg ned og fortsette historien om Sumera, Ambar, Anila og Charlotte.

– Det er en historie om norske jenter, noen av dem med pakistansk bakgrunn. Det er en pageturner for ungdom, håper jeg, sier Khan.

Hun er spent på lansering til høsten.

Siste korrektur leveres inn denne uken, før hun setter seg på flyet og en ukes ferie i London.

– Mitt prosjekt er at unge skal lese, at de skal lese historier de kan kjenne seg igjen i, sier forfatteren som selv er vokst opp med mor, far og søsken på Romsås.

Ikke akkurat Beatles

Hun gikk på Rommen skole og Bredtvet videregående.

Der var det langt mellom oppvekstromanene som skildrer oppvekst i Oslo generelt, jentesamhold spesielt, og litteratur som knyttet seg opp mot kulturkonflikt fantes ikke i dette landet antakeligvis.

– Bortsett fra Beatles, naturligvis. Den hadde vi på pensum, sier Khan.

LES OGSÅ: – Den groveste trakasseringssaken i Oslo kommune

Den står nok ikke på norskpensum i dag. Dèt gjør imidlertid Mahmona Kahns forrige bok Skitten snø, i deler av Norge. For Oslo, og Norge ser annerledes ut i dag enn for 20 år siden.

I løpet av de siste årene har Khan møtt omlag 2500 elever på skoler i Oslo, Akershus og Oppland.

– Kontakt med ungdom setter jeg utrolig stor pris på. Det er det som driver meg. Dette er en gruppe jeg vil skrive for, sier Khan.

Pakistansk bakteppe

Elevenes kulturelle bakgrunn varierer mye i de tre fylkene, så også innad i Oslo.

– Etnisk norske ungdommer kjenner seg nok ikke igjen på samme måte som norske ungdommer med pakistansk bakgrunn, men jeg håper og tror de føler spenningen og de mellommenneskelige forholdene, sier Khan.

Hun er opptatt av litteratur, ikke av å være samfunnsdebattant:

– Gjennom litteraturen har man andre muligheter enn som samfunnsdebattant, sier hun.

– Jeg har mine små drypp som forteller om ulike kulturer, sier Khan, uten at hun vil gjøre kulturkonflikt til et tema i seg selv.

Litteratur-Norge har i årevis ventet på den store innvandrerromanen:

– Men den kan ingen av oss i min generasjon skrive. Jeg er norsk med pakistansk bakgrunn, sier hun.

LES OGSÅ: Det første møtet med Norge

Viktig kvinnedebatt

For selv om det er historien som ligger hennes hjerte nærmes, er hun en pasjonert, dog stadig mer tilbaketrukket samfunnsdebattant.

– Det skrives bøker om undertrykking av kvinner. Og det er viktig! De skal skrives og bør leses. Men jeg vil skrive pageturnere som treffer ungdommen på pulsen.

Hun vet at det hviler et spesielt ansvar på henne som norskpakistansk forfatter, som utgir skjønnlitteratur på Norges største forlag,

- Jeg kan innimellom oppleve det som urimelig at det forventes noe annet av meg enn av forfattere med en annen bakgrunn, sier hun.
Likevel er hun ikke i tvil om at bakgrunnen hennes er viktig også i hennes kreative arbeid:

- Bakgrunnen min gir meg en mulighet til å skrive om ting som ikke er kjent for den vanlige norske leser. Det er jeg glad for, sier en spent Mahmona Khan, lanseringsklar til høsten.

LES OGSÅ: Norsk forfatter møter Obama

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere