*Nettavisen* Nyheter.

Skriver søppelkontrakt

STOLTE: Miljøambassadørene Kathrine Baldishol og Anna-Lotta Melin viser stolt fram de mange signaturene de samlet inn på Holmlia senter til Rusken-general Jan Hauger. Foto. Øystein Dahl Johansen

Ungdom i Søndre Nordstrand plukker søppel og endrer holdninger for å skape en renere bydel.

Klikk på bildet for å forstørre.

RENT og PENT: Varaordfører Libe Riber-Mohn, Rusken-general Jan Hauger og bystyrepolitiker Abdullah Alsabeehg besøkte i forrige uke ungdommene på Holmlia. Foto: Øistein Flaten

HOLMLIA: I Bydel Søndre Nordstrand har 14 ungdommer i år fått jobb i Vårt Nærmiljøprosjektet i regi av Stiftelsen Holmlia Nærmiljø og Rusken.

– De er med på å skape en renere bydel og endre holdninger og det merker vi godt. Holmlia blir renere og renere og ungdommene er stolte over å kunne påvirke andre i riktig retning sier Rusken-general Jan Hauger.

Prosjektet er i gang for femte året og etterspørselen etter sommerjobber er stor.

I år søkte over 400 ungdom på forskjellige sommerjobber i bydelens regi og i alt 130 av dem fikk napp og bruker noen uker av sommerferien på å få seg litt jobberfaring og tjene noen kroner.

LES OGSÅ: Oslo er olympisk kandidatby for 2022

Skriver kontrakt

Ungdommene som i forrige uke blant annet sto på stand på Holmlia senter har selv vært med på å utvikle materialet de deler ut. Fra Rusken hadde de også fått en rekke sommereffekter som var populære blant dem som kom innom.

Forbipasserende blir spurt om de vil skrive under på en støtteerklæring til aksjonen, samtidig som de forplikter seg til å gjøre sitt til å rydde søppel i nærmiljøet.

– Vi er miljøambassadører, det er et fint ord for søppelplukker. Vi plukker søppel for å gjøre bydelen ren og snakker med folk om det. Vi får veldig mye positiv respons, spesielt fra eldre, sier Kathrine Baldishol (15) og Anna-Lotta Melin (16).

For jentene går to ukers sommerjobb mot slutten og nå er de klare for ferie.

– Vi tjener penger, samtidig som vi gjør noe viktig. Nå forstår jeg hva mamma og pappa mener når de sier de er slitne etter jobb sier Kathrine Baldishol.

LES OGSÅ: Krever strakstiltak i Enebakkveien

Ungdom er verst

Junaid Kahn (16) og Jan Ivar Nordby Agaid (16) var på standen sammen med leder for bydelsutvalget, Shahbaz Tariq (Ap).

– Vi får mange klapp på skulderen, men ingen på vår alder kommer hit. Det er de som trenger de mest fordi de ikke er flinke til å bruke søppelkassene og slenger bare ting på bakken selv om søppelkassene bare er noen meter unna, sier Junaid Kahn.

– De er virkelig flinke. Dette har en positiv effekt, vi får flere og flere søkere for hvert år og dette er noe vi skal fortsette med, sier Shahbaz Tariq.

LES OGSÅ: Nå kommer uværet til Oslo

Stiller med penger

Varaordfører Libe Riber-Mohn besøkte i forrige uke de sommerjobbende ungdommene på Holmlia. Oslo kommune stiller med en million kroner som Oslos bydeler kan søke om for å gi ungdom et sommerjobbtilbud.

Hun er full av lovord og forsikrer at i alle fall Arbeiderpartiet vil fortsette å foreslå bevilgningen fremover.

– Dette er et veldig bra prosjekt på flere måter. For det første gir det ungdom mulighet til å få sommerjobb, noe som er vanskelig særlig for de under 18, de får tjene sine egne penger og lærer grunnregler for arbeidslivet samtidig som det lærer ungdommen å ta vare på sine omgivelser, sier Libe Riber-Mohn.

Bevilgningen på én million kroner var opprinnelig ikke med i byrådets budsjettforlik, men ble tatt inn i bystyremøtet da utfordringen kom fra Ap.

– Vi kommer til å legge inn midler til å fortsette sommerjobbprosjektet, det er et rimelig prosjekt som har stor betydning, mange ungdommer får muligheter til å få sommerjobb gjennom denne millionen, sier Libe Riber-Mohn.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

Full fyr i tomannsbolig på Bjørndal

Stjal øl og sykkel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.