RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Søkte 60 jobber. Fikk bare avslag


I løpet av ett og et halvt år har Eda Erdem sendt inn omtrent 60 jobbsøknader. Hun mener at noe av grunnen til at hun ikke får jobb er at hun bruker hijab.
I løpet av ett og et halvt år har Eda Erdem sendt inn omtrent 60 jobbsøknader. Hun mener at noe av grunnen til at hun ikke får jobb er at hun bruker hijab. Foto: Foto: Marte Thorsdal Haugen
Mange ungdommer opplever at det er vanskelig å få jobb. Eda Erdem (17) fra Holmlia har søkt på 60 jobber i halvannet år, og har enda ikke fått en.

OSLO/HOLMLIA: – Jeg har vel sendt inn omtrent 60 søknader. Flere arbeidsgivere har ikke svart i det hele tatt, men de som har svart sier at jeg må være 18 for å få jobben, sier Eda Erdem. Helst vil hun jobbe med mennesker.

Flere grunner til at det er vanskelig å få jobb

Ifølge OECD-rapporten om utdannelse, Education at a Glance fra 2011, jobber 30,4 prosent av norske skoleelever i alderen 15-19 år ved siden av skolen. Men flere av dagens ungdom skulle ønske de hadde jobb.

NHO representer over 23.000 bedrifter. Øyvind Lind-Fossen er informasjonssjef og forteller at det kan være flere grunner til at det er vanskelig for unge å få seg jobb.

– Det kan være fordi de mangler kompetanse som bedriftene spør etter, eller det kan være fordi mange ønsker de samme jobbene, sier han. 

LES OGSÅ: Slik fikk Fredrik arbeidslysten tilbake

Hijaben gjør det vanskeligere

Eda Erdem forteller at hun tror grunnen til at hun ikke har fått jobb er at hun bruker hijab.

– Når jeg har sendt inn CV med bilde så har jeg ikke fått noe svar, mens når jeg har sendt inn uten bilde har jeg fått svar tilbake.

– Jeg synes det er dumt å sette en konklusjon om en person uten å ha sett hva personen kan først. Mange av de som har hijab har jobber der de ikke er synlige for kundene som for eksempel telefonselgere. Hvorfor kan de ikke jobbe i butikk for eksempel?

Tidligere har Eda Erdem blant annet vært hjelpelærer for en liten jente med lese- og skrivevansker. I tillegg har hun hatt en telefonjobb i omtrent ett år.

– For å øke sjansene for å få jobb nå, søkte jeg om jobb som frivillig hos Frelsesarmeen. Den jobben fikk jeg.

LES OGSÅ: Stadig flere jenter har dårlig selvbilde

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jobbsøking

Vanskelig å få jobb hvis man er under 18

Erdem sier hun tror mange arbeidsgivere mener at unge kan være uansvarlige og at de ikke kommer til å ta jobben så seriøst.

– Jeg synes det er dumt at det er så vanskelig å få seg en jobb. Jeg vet om mange ungdommer som trenger penger, forteller hun.

Selv ønsker hun å jobbe fordi hun vil klare seg selv uten hjelp fra foreldrene.

LES OGSÅ: Erik (23): – Jeg er lei av late ansatte

– Jeg vil ha noe å gjøre etter skoletid, tjene egne penger og være sosial, sier hun.

Videre forteller Erdem at det er positivt for bedriftene å ansette unge under 18.

– Vi er motiverte til å jobbe. Vi er jo også unge og spreke, og jeg mener vi har like mye å tilby som voksne.

Laila Erdal Aagesen er avdelingsleder i UngInfo. De hjelper ungdom blant annet med jobbsøking, utdanning og bolig, og hadde i 2013 11.000 henvendelser.

Hun tror grunnen til at det er vanskelig å få jobb hvis man er under 18 kan være at det stadig kommer flere svensker til Norge, og at de søker på jobber man ikke trenger å være 18 for å ha.

– De jobbene ungdom før kunne få, er det blitt flere søkere på, noe som gjør at arbeidsgiverne har flere å velge mellom. De kan derfor velge de som er eldre, sier Aagesen.

LES OGSÅ: Omer Bhatti fikk visdomsord av Nelson Madela som 12-åring

Mister motivasjonen

Eda Erdem har enda ikke fått noen betalt jobb.

– Når jeg ikke får jobb blir jeg jo selvfølgelig skuffet. Man mister motivasjonen til å søke andre jobber, og man føler at ingen vil ha deg.

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere