*Nettavisen* Nyheter.

Skuffende vedtak

Venstre fikk ikke flertall for hele "rettferdig handel"-forslaget. Her May-Brith Døssland og Per-Elling Braseth Ellingsen.

Nordre Aker: Torsdag stemte bydelsutvalget delvis ned Venstres forslag om at Nordre Aker burde bli en «rettferdig handel»-bydel (fair trade) av Frp, Høyre og Aps stemmer.

Stiftelsen FairTrade Maxhavelaar Norge har satt opp noen minstekrav for å få lov til å kalle seg en fairtrade-bydel. Ett krav er at det skal drives et aktivt informasjonsarbeid i kommunen/bydelen. Når BU stemmer for noen av punktene i forslaget, sier de at de ønsker å bli en rettferdig handel-bydel, men at de ikke ønsker forpliktelsene dette innebærer, sier Døssland.

Mnaglet to punkter

Siden Venstre ikke fikk flertall for to punkter i forslaget, blant annet det om nevnte informasjonsarbeid, og punktet om å binde bydelen opp til stiftelsen med blant annet lenke til FairTrade MaxHavelaar på bydelens nettsider, innebærer at Nordre Aker ikke oppfyller kravene for å kunne kalle seg en rettferdig handel-bydel, fordi vi ikke blir sertifisert. Det er jeg er skuffet over! sier Døssland.

Vil arbeide for fair trade allikevel

Likevel, det ble flertallsvedtak for at bydelen aktivt skal arbeide for å bli en «fair trade»-bydel innen utgangen av 2008. Det er jo noe, sier Døssland.

Det betyr blant annet at bydelen skal servere varer (kaffe/te o.l.) som er merket «fair trade» når serveringen skjer i regi av bydelens forvaltning både sentralt og i andre deler av bydelens virksomhet.

I tillegg ble det flertall for at «Bydelsdirektøren skal arbeide videre med å operasjonalisere de bestemmelsene om etisk handel som er fastsatt i kommunens anskaffelsesreglement.»

Det ligger jo et bystyrevedtak i bunn, om at Oslo kommune skal bli en «rettferdig handel»-kommune. Men fra sentralt hold har ikke saken på alvor blitt satt «ut i livet», og jeg vil nå ta kontakt med våre sentrale meningsfeller og sjekke hvor saken står, sier Døssland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag