Skulle arve alt – tiltalt for millionbedrageri

En mann sto som eneste arving av en 88 år gammel kvinne, men ble senere slettet fra testamentet. Nå står han tiltalt for å svindlet henne for 1,9 milllioner kroner. Her er mannens forsvarer Egil Brå Oksavik.

En mann sto som eneste arving av en 88 år gammel kvinne, men ble senere slettet fra testamentet. Nå står han tiltalt for å svindlet henne for 1,9 milllioner kroner. Her er mannens forsvarer Egil Brå Oksavik. Foto: Foto: Camilla Svendsen

Den 67 år gamle hjelpepleieren måtte hentes av politiet da rettssaken mot han skulle starte på mandag.

Aktor Hans Petter Aasen. Foto: Foto: Camilla Svendsen

OSLO TINGRETT: 67- åringen, som er tiltalt for bedrageri av en eldre kvinne, møtte ikke i retten. Dette førte til pågripelse før retten kunne settes, to og en halv time senere enn planlagt.

Mannen står tiltalt for å ha lurt til seg over 1,8 millioner kroner fra en eldre kvinne i årene mellom 2002 og 2007.

Tiltalte var venn med den eldre kvinnen, han fungerte også som hjelpeverge i en periode.

Det var kvinnens nye hjelpeverge som anmeldte forholdet til politiet. Kvinnen døde i 2011, 88 år gammel.

Mannen skal ha foretatt kontantuttak fra kvinnens konto. Som hjelpeverge skal han ha fått overformynderiet til å utbetale penger for blant annet tømming av kvinnens leilighet.

LES OGSÅ: Mann uten inntekt tatt med 250.000 kroner – sier han vant penger på poker

Måtte lete etter tiltalte

Hans Petter Aasen, politiadvokat, sier at tiltalen er meget alvorlig. Han vil ha den tiltalte i retten, sier han mandag morgen. Det samme vil mannens forsvarer Egil Brå Oksavik.

67-åringen ble derfor besluttet pågrepet. En politipatrulje reiste til tiltaltes bopel, men fant ikke mannen. Det virket omtrent håpløst å få tak i mannen.

I et siste håp ringte politiadvokaten til 67-åringen med sin egen mobil, og oppnår kontakt. Da opplyste tiltalte at han var på vei til retten. Han hadde glemt at rettssaken mot ham startet den dagen.

I et forsøk på å få fortgang i situasjonen ble det sendt en politipatrulje til der mannen oppholdt seg.

Etter nesten to timer kunne saken starte. Tiltalte erkjente ikke straffskyld på noen av de tre tiltalepunktene.

LES OGSÅ: Slipper fengsel fordi han er svært overvektig

Skulle arve alt

I retten kom det fram at 67-åringen sto i fornærmedes testament. 67-åringen skulle arve alt den velstående kvinnen hadde. Dette testamentet ble senere kjent ugyldig.

Tiltalte sitter rolig og følger med mens aktor leser opp bakgrunnen for tiltalen og hva politiet mener har skjedd i årene mellom 2002 og 2007.

Politiet mener at mannen har tappet kvinnens konto, utnyttet seg av livrentene, bedt om feilaktig arv, i tillegg til å ha solgt en aksje kvinnen eide. Han har også fått overformynderiet til å utbetale en stor sum fordi han og en kamerat ryddet ut av leiligheten til kvinnen, etter hun var kommet på sykehjem.

Mye av dette har skjedd mens mannen fungerte som hjelpeverge.

Da politiet så nærmere på saken kunne de se at uttak fra fornærmedes konto korresponderte med innskudd på tiltaltes konto.

Aasen forteller til retten at summene på disse uttakene og innskuddene var like.

Merket ikke million-sum på konto

Tiltalte forklarer at han og kvinnen møttes på et sykehjem. De spiste middager sammen og utviklet et vennskap. Hun fikk lov til å sove hos ham et par ganger. Båndet var kun vennskapelig.

Han visste ikke om hennes problemer, han visste ikke om hennes psykiske lidelser.

Han pleide å reise til henne og lage brødskiver. Hun pleide å ringe til ham når hun var i dårlig form, hun var dårlig til beins.

Penger var aldri et samtaleemne, påstår tiltalte.

Det var da tiltalte tømte leiligheten til kvinnen, etter hun var kommet på sykehjem, at han fant ut at hun var bemidlet. Kvinnen var da kommet på sykehjem. Han sier at de midlene som ble funnet hjemme hos kvinnen delte han og kameraten etter de tømte.

Tiltalte sier han ikke forstår hvorfor han har hatt over en million kroner på konto. Som han sier, det har jeg aldri hatt.

– Lyver kontoutskriften, undrer aktor.

Trygd og bostøtte er det som er kommet inn på konto, fastholder mannen.

I tillegg fikk han penger fra overformynderiet.

Han forteller at han har beholdt en del av livrentene til kvinnen. Han skal ha vært med i banken og tatt ut pengene. Av livrentene tok han omtrent halvparten, forklarer han. Dette regnet han som vederlag for hjelpen han har gitt henne.

Han sier også at han solgte aksjen for kvinnen fordi han tok over hennes verv i styreforsamlingen. Da han solgte aksjen fikk hun penger for den i kontanter over bordet. Men litt beholdt han selv, enda de ikke var enige om det. Pengene han selv beholdt har han brukt til hennes utgifter, sier han.

Han står fast på at han aldri har hatt millionbeløp på konto.

Det er satt av fem dager til rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.