*Nettavisen* Nyheter.

Skyldig inntil det motsatte er bevist

Helge L'orange håper Oslo Høyre kan legge press på stortingsgruppen, slik at de velger å gå i mot det kontroversielle datalagringsdirektivet. FOTO: Erik Tangen

Innføring av det omstridte datalagringsdirektivet står og faller på Høyres stortingsgruppe. Helge L'orange i St. Hanshaugen Høyre har bestemt seg for lengst.

ST. HANSHAUGEN: Dersom Datalagringsdirektivet (DLD) vedtas innføres overvåkning av alle borgere til enhver tid. Det er å snu helt om på prinsippet om at du er uskyldig til det motsatte er bevist, sier L'orange, som ved siden av å sitte i bydelsutvalget på St. Hanshaugen, også jobber i IT-bransjen.

Alvorlig for rettsstaten

Datalagringsdirektivet er nå ute på høring, og Arbeiderpartiet er eneste parti som har ønsket å innføre de kontroversielle overvåkningsreglene.

Helge L'orange mener en eventuell innføring vil være "et meget alvorlig anslag mot den frie og liberale rettsstaten".

En stat som overvåker alle sine innbyggere fordi det er mest praktisk og enklest, fremfor å jobbe målrettet mot kriminelle miljøer, er farlig nær regimer vi ikke liker å sammenlikne oss med, sier L'orange.

I dag lagrer operatørene data for å fakturere sine kunder, men er pålagt å slette de i etterkant.

Gjennom å pålegge private aktører å overvåke uten at det foreligger noen konkret mistanke, får staten rett til å kreve innsyn i din telefoni- og datatrafikk på et langt tynnere grunnlag enn i dag.

Tviler på politiet

Politiet har stilt seg positive til implementering av datalagringsdirektivet, og har hevdet at det vil bidra positivt i et etterforskningsøyemed.

L'orange mener at det er all grunn til å trekke politiets standpunkt i tvil.

I England har studier vist at det er et større problem for etterforskningen at politiet ikke bruker virkemidlene de allerede har, eller gjør et for dårlig arbeid, sier han.

Oslo Høyre kan avgjøre

Oslo Høyre, som arrangerer årsmøte til helgen, kan komme til å spille avgjørende rolle for hvor Høyres stortingsgruppe vil posisjonere seg i saken.

Jeg håper og tror Oslo Høyre tar den prinsipielle diskusjonen, og at de prioriterer hensynet til personvern og den liberale rettsstaten, sier L'orange, som slettes ikke er den eneste i Oslo Høyre som er åpen om sin motstand mot direktivet: Lederen i Høyres partigruppe i nabobydelen Grünerløkka, Heidi Nordby Lunde, er også nestleder i aksjonen Stopp Datalagringsdirektivet.

Hun er en av flere som har signert oppropet mot direktivet på aksjonsgruppens hjemmesider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.