RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De tre tiltaltes forsvarere, Marius Dietrichson (Hussain), Morten Furuholmen (Shafa) og Fridtjof Feydt (NN, 23 år gammel medtiltalt), holde sine prosedyrer i dag.
De tre tiltaltes forsvarere, Marius Dietrichson (Hussain), Morten Furuholmen (Shafa) og Fridtjof Feydt (NN, 23 år gammel medtiltalt), holde sine prosedyrer i dag.

Skyldspørsmålet avgjøres onsdag

Tirsdag holdt aktor og de tre forsvarerne sine prosedyrer. Nå er det opp til lagretten å avgjøre skyldspørsmålet i ankesaken etter Torshovdrapet.

BORGARTING LAGMANNSRETT/TORSHOV: - Påtalemyndighetens oppfatning er at de tre tiltalte tok en overveid beslutning om å drepe Anne Marit Søgård. NN (23 år gammel tiltalt, journ.anm) var med på beslutningen og visste hva som skulle skje. Han bisto også med å skaffe våpnene og holdt vakt utenfor, sa konstituert statsadvokat, Berit Johannessen, i sin prosedyre til Borgarting lagmannsrett i dag, tirsdag.

Johannessen prøvde å rive de tre tiltaltes troverdighet fra hverandre. Hun dro fram det faktum at de har endret forklaring underveis og at Shafa ikke forklarte seg før han hadde sett saksdokumentene, og dermed kunne tilpasse sin forklaring til politiets bevis i saken. Haidar Hussain nektet å forklare seg for politiet, men har avgitt forklaring i tingretten og lagmannsretten.

- Haidar Hussain endret forklaring fra tingretten, fordi han mente det han sa der hørtes for dumt ut. De hadde en generalprøve i tingretten og vet hva som gikk bra og dårlig. Derfor har de endret forklaringene sine, sa Johannessen.

Hevndrap?

Påtalemyndigheten er overbevist om at motivet for drapet 25. Juni 2006 var en gjengjeldelse for overdosen Anne Marit Søgård hjalp Haidar Hussains kjæreste, Tanja Petrusson, å sette bare fem dager tidligere.

Bakgrunnen for hevndrapsteorien er blant annet at Hussain skal ha uttalt Jeg skal ta det svinet og en hilsen til Tanja Petrusson som Hussain etterlot utenfor oppgangen hvor det sto Rettferdigheten skal seire, jeg tror du hadde gjort det samme for meg.

Aktor dro også fram opptaket fra telefonsvareren til Søgårds forsvarer. Her la Søgård igjen beskjeden Jeg må være forsiktig, jeg har disse pakistanerne etter meg, han dere gutten som var der sammen med jenta, bare seks timer før hun ble skutt og drept. Dette viser direkte tilbake til hovedtiltalte Haidar Hussain som var til stede da Søgård hjalp Tanja Petrusson å sette en dødelig dose heroin.

Forsettelig eller overlagt drap?

Haidar Hussain har erkjent å ha skutt Anne Mari Søgård, mens Ali Ayaz Shafa har erkjent drapsforsøk på John Hongslo. Den tredje tiltalte nekter straffskyld.

Det ble avfyrt 18 skudd i leiligheten. På Anne Mari Søgård ble det påvist åtte treff, blant annet i hendene, brystet, hodet og nakken.

- Dette er en beskrivelse av et rått og brutalt drap. Det er en beskrivelse av en ren henrettelse, prosederte aktor.

Haidar Hussain hevder drapet skjedde med forsett. Påtalemyndighetene mener det skjedde med overlegg, og nettopp dette var et svært sentralt team i aktor og forsvarernes prosedyrer. Det ble ikke funnet noe våpen i leiligheten til Søgård, men forsvarer Morten Furuholmen (Shafa) og Marius Dietrichson (Hussain) mener Søgård og de to andre som var i leiligheten hadde en pistol med kaliber 22.i leiligheten og det var dette som utløste situasjonen hvor de fatale skuddene ble løsnet. Forsvarerne mener pistolen ble stjålet fra Tanja Petrussons leilighet. Aktor legger vekt på John Hongslos forklaring om at det ikke var noe våpen i leiligheten.

-Basert på rykter

Marius Dietrichson, som forsvarer Hussain, gikk i sin prosedyre langt i å påstå at påtalemyndighetenes beviser er basert på folkesnakk og feile slutninger.

- Denne saken er til og med inn i aktors prosedyre basert på rykter og tanker, sa han.

Videre i prosedyren prøvde Dietrichson å rive ned troverdigheten til flere av aktoratets vitner ved å vise til at flere påstander ikke er forenelige med tekniske bevis fra leiligheten.

- Jeg forstår at statsadvokaten mener dette kan være planlagt. Det foreligger momenter i saken som ikke ville være der hvis dette ikke var planlagt, sier Dietrichson før han peker på det han kaller for frikjennende momenter, som at det ikke var planlagt noen flukt, at de tre tiltalte ikke var samlet rett i forkant av drapet, at de hadde med seg egne telefoner som senere kunne spores til basestasjoner i området og at to av de tiltalte blir sluppet inn i oppgangen og leiligheten av de fornærmede. Dietrichson mener at det siste punktet indikerer at Søgård og de to andre i leiligheten var i besittelse av et våpen.

- Det er en rekke forhold som tilsier at dette er begått med forsett, og ikke med overlegg, sa Dietrichson.

- Situasjonsutløst handling

Morten Furuholmen, forsvarer for Ali Ayaz Shafa, prøvde i sin prosedyre å fremstille Shafa som en fjernere venn av Hussain, og dermed svekke aktors påstand om at handlingen var overlagt.

- Hvilket motiv skulle Ali Ayaz Shafa ha for å drepe Anne Mari Søgård, en kvinne han aldri hadde møtt, sa Furuholmen.

Shafa har i sin forklaring hevdet at han avfyrte et varselskudd i stuen før han trakk seg ut i gangen og løsnet flere skudd bak seg. Aktor mener at Shafa og Hussain aldri var inne i stuen, mens Furuholmen og Dietrichson mener tekniske bevis viser dette, og dermed styrker de tiltaltes forklaringer om at situasjonen ble utløst på stedet og ikke var planlagt.

- Dette er en situasjonsutløst handling. Det er Haidar Hussain som dreper Anne Mari Søgård. Shafa skyter mot John Hongslo, en helt annen person enn det hevdes at de har planlagt å drepe, sa Furuholmen til lagretten.

Shafa står også tiltalt for å ha båret våpen på offentlig sted, og på dette punktet ba Furuholmen juryen om å dømme Shafa, da det er liten tvil om at han var i besittelse av et våpen da han forlot leiligheten.

Streifet rundt i pillerus

Fridtjof Feydt forvarer den medtiltalte 23-åringen som skal ha stått vakt utenfor. I sin prosedyrer argumenterte Feydt for at klienten hans ikke kjente til eventuell drapsplaner, at han nærmest streifet rundt på Torshov i pillerus og at ingen vitner kan plasseres 23-åringen som vaktmann utenfor leiligheten hvor drapet skjedde.

Flere vitner, blant annet venner av de tre tiltalte, har i ettertid forklart at Hussain og Shafa var i leiligheten, mens 23-åringen sto vakt.

Aktor mener 23-åringen skaffet til veie våpnene som ble brukt i drapet. Her henviser aktor til en telefonsamtale mellom Hussain og 23-åringen, som ble tatt opp av politiet den 4.juli 2006. 23-åringen får da beskjed om å kvitte seg med våpnene på samme måte som de ble skaffet på. Aktor mener at 23-åringen her får beskjed om å selge våpnene.

Feydt mener at telefonsamtalen ikke sier noe om hvem som skaffet våpnene, men at 23-åringen var i besittelse av dem i etterkant av drapet.

- Jeg mener det ikke er ført noe som helst bevis på at min klient sto vakt, var med i planleggingen eller fremskaffelsen av våpnene, sa Feydt.

Skyldspørsmålet

Onsdag holder lagrettens formann, Wilhelm Omsted, sin rettsbelæring før juryen trekker seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet for de tre tiltalte.

Det lagretten må ta stilling til er om Haidar Hussain drept Anne Mari Søgård og om dette skjedde med overlegg. Om Ali Ayaz Shafa drepte Anne Mari Søgård, eller medvirket til dette, og om handlingen skjedde med overlegg . Lagretten må også ta stilling til om Shafa skal dømmes for overtredelse av våpenloven. Til slutt skal lagretten ta stilling til om den 23 år gamle mannen som skal ha stått vakt utenfor kan tiltales for medvirkning, og om dette skjedde med overlegg.

En avgjørelse vi trolig falle i løpet av ettermiddagen onsdag og Østkantavisa kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere