RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skynd deg å spise blåskjell!


Rimelig delikatesse som er best utenom sommersesongen.
Rimelig delikatesse som er best utenom sommersesongen. Foto: Foto: Tore Sandberg
Fort deg å nyte godsakene nå før sommeren kommer!

Kombinasjonen av landjordas potetknoller og havets blåskjell er utrolig interessant. Det ene representerer noe salt og marint, mens det andre er søtt og med jordlige smakstoner.

Samklangen er kjent fra flere retter, ikke minst «moules frites» – der de dampede skjellene blir servert med pommes frites.

Les også: Prøv speltøl til blåskjellene

Blåskjell er som de fleste andre skjell og skalldyr best når det er litt kaldt i vannet, så hele ideen med å servere store skalldyrplatåer om sommeren er litt misforstått.

Fort deg heller å nyte godsakene nå før sommeren kommer!

Det minste oppskrytte

Blåskjell er det billigste du kan oppdrive fra sjøen, og det minst oppskrytte. Men kjøttfulle, gode blåskjell er en flott råvare. Som med det meste så blir det kun bra hvis man legger litt kjærlighet til.

Levende blåskjell, det vil si skjell med lukkemuskelen intakt, må skrubbes, vaskes og dampes med en stødig hånd.

Bør kastes

Jeg er nøye med å fjerne byssustråden, eller skjegget, som stikker ut mellom skjellene. Den kan være litt vrien å dra ut. Et triks er å bruke en fuktig klut, da er det lettere å få has på den.

Legg deretter skjellene i kaldt vann, skrubb om nødvendig vekk rur og uhumskheter med en liten stålbørste. Skjell som flyter, kan være døde og bør kastes. Skjell som er knust, bør også kastes.

Klassisk variant

Når det kommer til selve kokingen/dampingen, liker jeg godt den klassiske måten. Jeg bruker en varm kjele, legger i skjellene slik at det freser, heller på en slant hvitvin og litt sjalottløk – så er mye gjort. La putre noen minutter slik at alle åpner seg. De som ikke åpner seg, er døde og skal kastes.

Ta skjellene ut av kjelen og sil blåskjellkraften, som er en fantastisk base for en god fiskesaus. Mange kokker kjøper blåskjell kun for kraftens skyld. Da tilsettes mer vann under kokingen, og man får kraft som kan fryses ned i små begre.

Enkelt og smakfullt

Ukens rett er en skikkelig enkel, men allikevel sofistikert rett. Alle burde få til denne, og den er attpåtil laget med råvarer du får i de fleste butikker.

Les flere matips på dittOslo - Mat og drikke

Trekk potetene forsiktig, damp blåskjellene med kjærlighet og lag dressingen etter oppskriften – og du får en kanongod forrett, mellomrett, lunsj eller del av en buffé.

Oppskrift:

Blåskjell- og potetsalat

Ingredienser

1 kg ferske blåskjell

1 sjalottløk i skiver

1 dl hvitvin

12-14 små nypoteter

4 ss av blåskjellkraften

1 ss juice av sitron

1 ss grov sennep

5 ss olivenolje

1 ss finhakket rødløk

1 ts finhakket dill og/eller estragon

salt og nykvernet svart pepper

Framgangsmåte:

Rens blåskjellene og damp dem i hvitvin med løken. Ta til side, sil kraften og rens skjellmaten ut av skjellene.

Poteter skrubbes og trekkes møre i saltet vann. Avkjøles litt før de deles i skiver ved servering.

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen. Smak til med salt og pepper. Anrett kokte potetskiver og nydampede blåskjell i en dyp tallerken. Hell dressingen over det hele. Toppes med litt friske urter, for eksempel brønnkarse og gressløk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere