*Nettavisen* Nyheter.

Skynd deg, før de slimete krabatene legger hundrevis av egg. Hver.

BRUNSKOGSNEGL: Bedre kjent som brunsnegl eller iberiasnegl. Det kan lønne seg å plukke hagen for disse krabatene nå i august. I september legger de fleste egg. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Plukk snegler i august, er oppfordringen fra Nordstrand Vel. I september legger nemlig den slimete hagegjesten egg, opptil flere hundre hver.

Klikk på bildet for å forstørre.

DAGENS FANGST: Asle Henriksen bor på Nordstrand og engasjerer hele familien for å få bukt med de gjenstridige brunskogsneglene. Foto: Foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

BOAKJØLSNEGL: Denne arten er ofte aggressiv mot andre snegler og kan være en medhjelper i hagen. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

PLUKKING: En brunskogsnegl på vei inn i Asle Henriksens klype. Foto: Privat

NORDSTRAND: Iberiaskogsneglen, eller brunskogsneglen som den nå heter på norsk, er velkjent for de fleste hageeiere.Nå ønsker Nordstrand Vel å sette søkelys på problemet.

– I første omgang så vil vi gi en honnør til alle dem som i dag plukker snegler, samt oppfordre dem som ikke gjør det til å begynne, sier Asle Henriksen i Nordstrand Vel.

LURER DU PÅ HVORDAN DU SKAL BLI KVITT SNEGLER? SE VIDEOEN MED ASLE!


I neste omgang planlegger vellet et samarbeid med bydelen og omkringliggende velforeninger.

– Det ønsker jeg å komme tilbake til, men det er viktig at denne oppfordringen kommer ut nå. Under samtale med professor Arild Andersen ble vi fortalt at en slik samkjørt plukkekampanje kan være effektiv, men at det bør utføres innen august, før sneglene legger egg, forteller Henriksen.

SE BILDESERIE: Snegler på hagebesøk

Forsker på snegler

Arild Andersen, forsker ved Bioforsk, bekrefter at de fleste snegler legger egg i september. Hvor mange egg de legger varierer.

– De legger egg i klaser på 20-50 egg. De store sneglene som har fått leve en stund kan legge flere klaser. Så det kan være lurt å plukke nå. I slutten av september kan det være lurt å se etter egg, sier Andersen.

– Er det mulig å bli kvitt brunskogsneglen?

– Nei, men man kan redusere antallet, sier forskeren.

Anbefaler plukking

Det finnes flere metoder og tips for å få bukt med snegleproblemet, fra kjemiske sneglemidler, til barrierer og fysiske hindre, barkdekke og håndplukking.

– Å plukke er den eneste metoden som ikke har bieffekter. Sneglemidler vil gjerne også ta livet av andre sneglearter som jeg ikke synes man trenger å avlive. Ved plukking kan man jo være selektiv, sier Andersen. Noen sneglearter kan endog hjelpe til i kampen mot brunskogsneglen ved at de spiser eggene.


AVLIVING: Del sneglene raskt i to. Foto: Øystein Dahl Johansen

For mer tips om snegler og sneglebekjempelse, se Bioforsks nettside www.snegler.info

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.