RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skøytebane skal varme opp skolen


Øraker skole skal varmes opp av isproduksjonen i Ullern Idrettspark.
Øraker skole skal varmes opp av isproduksjonen i Ullern Idrettspark.
Når skøytebanen blir kald, blir skolen varm. Oslo-skolen skal fase ut oljefyringen i løpet av tre år, og ideene er mange.

OSLO: Produksjonen av is på skøytebanen i Ullern Idrettspark skal varme opp skolene Lilleaker, Øraker og den nye Bjørnsletta skole når anlegget står klart. Energien som brukes på å gjøre isen kald kan brukes til å holde skolene varme.

– Vi kaller det nærvarme i stedet for fjernvarme. Isanlegget er en kjempestor varmepumpe, altså som et stort omvendt kjøleskap, forklarer seksjonsleder for energi- og miljøseksjonen i Undervisningsbygg Bjørn Antonsen til Fremtidens Byer, i følge nettstedet Innodesign.no.

Opplegget har allerede vært testet på nyrehabiliterte Lindeberg skole. Lindeberg har fått en liten kunstisbane og denne leverer varme til skolen når det produseres is.

Banen fungerer som varmefanger når den blir oppvarmet av solen i den varme årstiden.

– Vi har besøkt hver eneste skole og funnet løsninger tilpasset stedet, sier prosjektleder for utfasing av oljefyrer, sivilingeniør Karen Bruusgaard i Undervisningsbygg til Innodesign.no.

I andre deler av byen har ingeniørene måttet bruke mer fantasi for å finne løsninger. Stikkord er varmepumper, pellets, biogass og solfangere.

Det er ikke bare kunstisbaner som kan bli sol- og varmeofangere. Kunstgressbaner og asfalterte parkeringsplasser kan også fungere som dette.

– Man må bare legge ned kollektorsløyfer, altså væskefylte slanger, under asfalten når plassen bygges eller når den skal re-asfalteres, forklarer Antonsen.

Den nye skolegården på Ekeberg skole bygges med slike slanger.

Fra høsten av skal den kunne fungere som en stor varmefanger på varme dager. Varmen lagres i en form for energibrønner under bakken og lagrer den der til bruk hele året.

Andre utfastingsmåter har vært pelletskjel, som Bygdøy og Voksen skole har fått i år og som Sollerud og Uranienborg snart skal få. Syv andre skoler har fått fjernvarme.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere