RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skøytefolket venter på kulda

Folk advares mot å gå på isen, samtidig som skøytefolket fortsatt venter på den første skikkelige kuldeperioden.

Etter flere ulykker på den tynne isen i Nord- og Østmarka advares folk mot å gå på islagte vann rundt Oslo. På bakgrunn av de tragiske ulykkene i romjulen advarer politiet og NVE mot ferdsel på is. Isen på flere små og mellomstore grunne vann har lagt seg, men det er til dels store forskjeller på istykkelsen og vannene er stedvis usikre. Forholdene forandrer seg også raskt ved væromslag.

Store vann og vann med stor vanngjennomstrømning er spesielt krevende å ferdes trygt på. Jeg ville anbefalt folk å holde seg unna store vann, som Lutvann og Nøklevann. Store vann kan ha skumle partier, særlig nå, sa Marka-konsulent Oddvin Lund i Skiforeningen i romjulen. Han ville ikke be folk om å holde seg helt unna isen.

De fleste har et lite tjern i nærheten av der de bor. Der burde isen være god nok. Dessuten er vannet i slike tjern ofte mye grunnere enn i de store vann. Lund påpeker også at høyereliggende vann er usikre da det har vært mildere i høyden. Folk må undersøke isen selv, og lære å bruke Marka på en sikker måte, sa Lund til Nordstrands Blad.

Etter at de to mennene som gikk gjennom isen på Nøklevann var hentet opp av råken, måtte politiet bruke helikopteret for å jage folk vekk fra isen. Selv etter den dramatiske redningsaksjonen fortsatte folk ettermiddagsturen på isen på beina og på skøyter.

Det har også vært stor aktivitet på Østensjøvannet gjennom jule- og nyttårshelgen. Femte juledag, altså dagen etter drukningsulykken på Nøklevann, var det et yrende folkeliv på isen da Reidar Rasch var på en av sine mange turer med fotoapparatet. Etterhvert som mildværet har slått inn har aktiviteten avtatt. Skøytefolket venter nå på en skikkelig kuldeperiode i vinter, slik at de kan få gå på trygge islagte vann i større områder av marka.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere