RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjallis deler raust på humoristiske minner og historier med sitt publikum. FOTO: ELLEN RØNNING
Hjallis deler raust på humoristiske minner og historier med sitt publikum. FOTO: ELLEN RØNNING

Skøytekonge på kjerketrappa

Det var lett høytidsstemt representanten for lokalpressen syklet i retning Frogner Kirkestue lørdag formiddag. Bokkafeen hadde nemlig selveste Kong Glad på menyen.

Frogner: Lørdagsarrangementene i regi av Solveig Johanne Kne har blitt veldig populære. Det er god variasjon i kåsører og tema, og lørdag var vi en fin gjeng som gledet oss til en munter stund i selskap med Hjallis.

Blant publikum denne lørdagen, som sedvanlig bestod av en overvekt kvinner, stakk det frem noen solide mannebein som tydelig hadde gått noen yttersvinger gjennom livet. Og en kjekk lektor som fikk signerte fotografier "til elevene sine." He, he.

Mimrekiste

Hjallis – eller Hjalmar Andersen som han også av og til kalles – er akkurat slik man tror og håper: Blid, raus, munter og veldig sjarmerende. Han ser ut som en

n ylig pensjonert friskus, men er altså utrolige 86 år.

– Æ har jo litt reservedela, sjø, sier Hjallis, – to nye hofta og en pacemaker, men æ fungere flott allikavæl.

Visst fungerer mannen. Hjallis reiser land og strand rundt og underholder med gamle og nye historier. Han har opplevd enormt mye, og det formidler han med stor livsglede og takknemelighet. Hjallis synes livet har fart riktig pent med han

Denne høsten har skøytekongen begynt å kikke litt på gamle presseoppslag.

– Sønnen min har lagret alt i en diger kiste på hytta i Trøndelag, og jeg ble litt forskrekket da jeg så hvor mye det var! Men jeg tar nå en bunke av gangen, hele livet mitt er jo dokumentert i den kista! Men jeg kaster en masse, kan jo ikke ta vare på alt sammen.

Ikke kast for mye, Hjalmar Andersen, kisten din inneholder en fantastisk reise gjennom et langt liv, og mer skal det bli.

Kupper"n, Maier, Stensen og æ

Det stormer rundt Norges Skøyteforbund for tiden, og det toppet seg sist helg. Hjallis er engasjert og involvert i norsk skøytesport fremdeles, og interessen er spesielt rettet mot unge talenter.

– Bestyrelsen, sier Hjallis, – det er det vi kaller oss, gammelgutan som synes det er moro å bruke tida og erfaringene våre på unge skøytetalenter. Det er mange som ikke får den oppmerksomheten og oppfølgingen de fortjener, det meste dreier seg om Bøkko. Men vi i Bestyrelsen har kapasitet og lyst til å bistå ungdommen med det vi kan.

Hjallis og gjengen er selvsagt gull verdt for kommende skøytestjerner, en mentor med 50 seiere på 5.000 meter som Hjallis har er jo helt unikt. Erfaring som sekundant har legenden også.

– Spanjolen Ramon Francesa spurte en gang så pent om jeg kunne sekundere han på 1500 meter, og jeg kunne jo ikke si nei til det. Og sanerlig kom Ramon i mål, selv om han ramla sju ganger underveis.

Kongemøte på Frogner Stadion

Hjalmar Andersen møtte Oscar Mathisen på Frogner stadion.

– Det var en stor opplevelse! Han var jo en levende legende og den aller største. Det gleder meg stort at Frogner Stadion igjen blir en skøytearena å regne med, med heldekkende kunstisflate og fine tribuner og gardrober. Og her ligger jo øgså skøytemuseet. Oscarløpet hører hjemme her, hvor den flotte statuen av Mathisen står.

Selv står Hjallis på sokkel både på Bislett, i Vikingskipet og i Trondheim.

– Det e visst bare æ å"n Wergeland som står på sokkel tre plassa i landet. Men han e jo dau, så æ slår"n no der!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere