RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slå ned på valgfusket

nn Under årets valg har det fremkommet påstander om valgfusk flere steder. Den saken som har fått klart mest oppmerksomhet er naturlig nok saken i Drammen. Påstander om at personer i rusmiljøet i byen har blitt bestukket med en femtilapp eller et pitabrød for å gi sin stemme til en bestemt person er nesten for utrolig til å være sann. Saken er ikke ferdig etterforsket, men påstandene er sterke. Det handler heller ikke om presidentvalget i USA, men om hvem som skal sitte som menig representant i et kommunestyre.

nnNå viser det seg at forsøk på valgfusk også har skjedd lokalt hos oss. I et valglokale i Søndre Nordstrand har en listebærer forsøkt å smugle ferdig kryssede SV-lister inn i stemmeavlukkene. Dermed skulle uoppmerksomme SV-velgere forledes til å gi stemmetillegg til bestemte personer, uten at de selv aktivt hadde tenkt å benytte seg av denne delen av stemmeretten. nnForsøket ble stanset før fusket ble gjennomført, takket være oppmerksomme valgfunskjonærer, forteller Kjetil Bjørnsrud i bystyrets sekretariat. Dermed er det ingen grunn til å tro at fusk har påvirket valgresultatet i Oslo, og en tilsvarende diskusjon som i Drammen, er ikke aktuell. Det er ikke behov for omvalg så lenge fusket ble stanset før det kom så langt som til selve valgurnene.

nnLikevel forstår vi Trine Dønhaug i Søndre Nordstrand SV når hun reagerer på at kommunen som ansvarlig for gjennomføringen av valget ikke går videre med saken. De sier at de ikke vet hvem denne listebæreren er. Samtidig sier de at de tror samme person forsøkte seg på det samme for fire år siden!

nnDet burde i så fall være en smal sak å finne ut hvem vedkommende er, og en oppgave å få dette frem i lyset og gi vedkommende en reaksjon. Valgfusk er alvorlig, og her som i andre juridiske sammenhenger må forsøk på å gjennomføre en ulovlig handling også få konsekvenser, selv om handlingen ble avverget før forsettet er oppfylt.

nnDet er hardt arbeid og lite glamour knyttet til det å sitte i et bydelsutvalg. I så måte kan en undre seg over at noen gjennom simpelt fusk er villig til å gjøre seg til kjeltring for at en selv eller andre kommer inn i bystyret eller bydelsutvalget på bekostning av partikolleger.

Det burde være en smal sak å finne ut hvem vedkommende er

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere