RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slå ring om Østensjø-vannet

Østensjøvannet er en av de mest dyrebare naturperlene hovedstaden kan by på. Nå er en ny forvaltningsplan fra Friluftsetaten under utarbeidelse.

Det er mange gledelige milepæler i historien om Østensjøvannet. I nyere tid er vel to høydepunkter stiftelsen av Østensjøvannets Venner (1988) og kongelig resolusjon om vern av Østensjøvannet naturreservat (1992). På den måten fikk vannet institusjonalisert både det personlige og statlige engasjement i naturperlen.

Mye positivt er gjort i forhold til vannet de senere årene. Amund Kveim, leder i Østensjøvannets Venner, sa i vinter at foreningen føler de får gjennomslag for foreningens syn hos politikerne. Det har ikke minst sammenheng med at de ikke uttaler seg på impuls, men med faglig dekning for synspunktene.

Samtidig er det klart at det kunne vært gjort enda mer for å skjøtte denne naturperlen. Det er en balanse mellom tilgjengelighet og vern, men det er fullt mulig å få til dette på en stadig bedre måte.

Denne vinteren har Østensjøvannet også kommet i fokus i forbindelse med fugleinfluensaen. Et så viktig fuglereservat, plassert innenfor bygrensen, har kommet i søkelys i forbindelse med den varslede pandemien. Nå er det heldigvis ingen ting som tyder på at området er truet som rekreasjonsområde av den omtalte fugleinfluensaen. Men det har satt en støkk i mange, fordi det å kunne mate fuglene og følge med på fuglelivet, er noe som hører med ved Østensjøvannet.

Snart er det en ny årstid som kan nytes av alle de trofaste brukerne av området. For det er som rekreasjonsområde denne naturperlen er kjent for de fleste av oss. Å kunne gå turer rundt vannet, eller bare sette seg ned for å nyte fuglelivet, det er balsam for sjelen.

Bedre tilrettelegging for de turgående, tynning av kratt og tiltak for å lette adkomsten i sør. Det er noen stikkord for innspillene som har kommet til planen så langt. Vi føler oss trygge på at Friluftsetaten, ikke minst i samspill med Østensjøvannets Venner, kommer med de forslagene som sikrer vannet for generasjoner.

Dette er en naturperle som hele området trenger, og da bør en være svært restriktive med alle slags installasjoner og bygg i vannets nærområde. Og vannkvaliteten, tilsig av forurensinger og utskifting av vann er viktige fokusområder. Det er nok av eksempler på populære vann som enten er forurenset, gjengrodd eller der vannets nærområde er blitt tilgriset.

Østensjøvannets Venner gjør en stor jobb for å hindre at dette skjer hos oss, men samtidig må hver enkelt bruke området med vett og respekt. Bare på den måten kan fremtidige generasjoner også få glede av denne dyrebare lungen midt i bo-områdene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere