Slakter forbud mot utesoving

ULOVLIG Å SOVE UTE: Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener gårsdagens bystyrevedtak er en tragedie.

ULOVLIG Å SOVE UTE: Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk mener gårsdagens bystyrevedtak er en tragedie. Foto: Arkivfoto

– Det er trist og vondt at politikere i 2013 kan gå for et slikt vedtak, sier en opprørt Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk.

UENIG: Ola Elvestuen avviser kritikken mot onsdagens bystyrevedtak. Foto: Foto: Per Møller Pettersen

OSLO: Onsdag vedtok Oslo bystyre å forby å sove utendørs på offentlige steder i indre by.

Romfolk demonstrerte mot forslaget. Men denne gruppen mennesker er ikke de eneste som får kjenne forbudet på kroppen.

– Det er ingen tvil om at vanskeligstilte stoffbrukere kommer til å bli rammet, sier Arild Knutsen, som leder Foreningen for human narkotikapolitikk.

Knutsen mener det er de aller vanskeligst stilte som nå må ta en stor byrde, og kaller vedtaket “en skam”.

KRONIKK: «Det er feigt å ikke totalforby tigging»

– Kriminaliserer fattigdom

– Uansett politisk ståsted må det gå en grense for anstendighet. Selv liberale Venstre var så illiberale at de kriminaliserer en konsekvens av fattigdom, sier Knutsen.

Han mener det ikke er riktig at alle stoffbrukere som ønsker det, har et sted å sove i Oslo.

– Det er alltid et antall som ikke får et sted å sove. Som et eksempel har det nye tilbudet på Prindsen vært sprengt siden første dag. Hver eneste helg må de avvise mennesker med rusproblemer – også på de kaldeste vinterdagene, sier Knutsen.

– Dette forbudet kommer til å ramme de tyngste rusmisbrukerne, og det kommer til å ramme dem hardt, sier han videre.

Selv om Knutsen er motstander av et overnattingsforbud, er han tilhenger av at man griper inn mot sjenerende adferd.

– Men her anses de som ikke har noe sted å sove for natten som per definisjon et problem. Det er både generaliserende og galt, sier han.

LES OGSÅ: Fire i farta om forbud mot å sove ute i Oslo

Elvestuen: – Ikke noe nytt

Venstre var blant partiene som stemte for vedtaket i bystyret. Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V), hevder vedtaket ikke nødvendigvis forverrer situasjonen for bostedsløse.

– Dette er ikke noe nytt, men handler om politivedtekter som er presisert. Vedtaket er kun en presisering, som også politiet har bedt om, sier Elvestuen.

Han utdyper:

– At det ikke er tillatt å campe ute på offentlige steder, har vært kjent lenge. Nå er det vedtatt en litt bredere definisjon, og vedtaket gjelder nå også gater og offentlige plasser.

Ifølge Elvestuen er alle velkomne i Oslo, men han understreker at det ikke aksepteres om folk slår leir på offentlige steder.

LES OGSÅ: Romfolket ble ikke hørt

– Hadde ikke skjedd andre grupper

Arild Knutsen sier vi må se tilbake på hvordan samfunnet har behandlet andre vanskeligstilte grupper gjennom tidene. Og han mener vi burde ha lært.

– Nå er det særlig romfolk og vanskeligstilte stoffbrukere som blir rammet. Hadde det vært andre grupper som hadde havnet i en slik situasjon, så hadde dette sannsynligvis ikke skjedd. Vi har aldri tatt inn over oss at nazistene under krigen ville utrydde romfolk. Isteden er de blitt undertrykket videre. Et overnattingsforbud bidrar til å gjøre det verre for romfolk og flere andre kategorier vanskeligstilte, sier Arild Knutsen.

Ola Elvestuen mener alle stoffmisbrukere i hovedstaden skal ha muligheten til å bo under tak.

– Rusavhengige i Oslo har tilbud om steder å bo. Det skal vi sørge for at de har, og det er en oppgave vi tar på alvor, sier Elvestuen.

– Mener du det ikke finnes rusavhengige som er helt nødt til å sove utendørs?

– Nei, det skal ikke være nødvendig, fastslår Venstre-politikeren.


LES OGSÅ:

Byrådet forlanger tiggeforbud

– Ingen vil leie ut til oss

Okkuperer Skøyen hybelhus

Politiet tok instrumentene fra høylytt bråkeband

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.