RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slakter forslag om skjenkereduksjon


Jama Awaleh håper han også i fremtiden kan tilby gjestene et glass etter klokken to. FOTO: Erik Tangen
Jama Awaleh håper han også i fremtiden kan tilby gjestene et glass etter klokken to. FOTO: Erik Tangen
De foreslåtte innskrenkningene i skjenketiden blir stemplet som usosiale av både utelivsbransje og politikere på Frogner.

HENRIK IBSENS GATE/OSLO: Jan Bøhler, leder i Oslo Ap, frontet skjenkereduksjonen med et innlegg i Aftenpostens aftenutgave, hvor han tok til orde for å "ta byen tilbake".

Senterpartiet har programsfestet skjenkereduksjonen, og Ap skriver i sitt program at de vil "vurdere innskrenkning i åpningstidenes maksimalgrense".

Dette får utelivsbransjen til å se rødt.

Behandles som barn

Det har vært snakk om å innskrenke skjenkeringen i en stund allerede, men jeg tror forslaget om å redusere skjenketiden til 02:00 kom som et sjokk på de aller fleste i utelivsbransjen, sier Jama Awaleh, en av partnerne bak den suksessfulle nattklubben Barbeint i Henrik Ibsens gate ved Solli plass.

Utelivet er allerede båndlagt av strenge restriksjoner vi knapt ser maken til ellers i Europa. Å behandle voksne mennesker som barn bidrar ikke til å skape en god alkoholkultur, sier han.

Usosialt

Jamal mener det er usosialt å komme med forslaget i disse finanskrisetider.

Det sier seg selv at en reduksjon i skjenketidene vil bety at jeg må kvitte meg med ansatte, sier han. Det betyr nok også at useriøse aktører vil ty til andre midler for å gjøre opp for tapt omsetning. Hva jeg mener med det får politikerne tolke selv, sier Jama.

Han kjenner seg heller ikke igjen i Bøhlers negative beskrivelse av vorspielkulturen.

Våre gjester starter gjerne kvelden på en restaurant, hvor de spiser og hygger seg med noen drinker. De aller færreste kommer til oss før spisestedene stenger ved tolv/halv ett-tiden, sier han. Det betyr at vi i praksis må kaste ut gjestene når festen når sitt klimaks. Jeg tror hverken det vil føre til at folk drikker mindre eller at det blir mindre vold i gatene. Festene kommer til å forflytte seg inn i private husstander i stedet. Dermed vil det danne seg en nachspielkultur som vil skape eks antall ekstra utrykninger til private hjem kontra skjenkesteder. Man trenger ikke å være i slekt med Albert Einstein for å skjønne at det vil skape bemanningsproblemer for politiet som allerede sliter, sier han.

Overkjøring

Vi sendte en e-post til Carl-Henrik Bastiansen (H) - nyutnevnt skjenkegeneral i Bydel Frogner, eller leder i helse- og sosialkomiteen, om du vil.

Han dømmer Bøhlers forslag nord og ned.

Jeg mener at det er best for befolkningen at lokale myndigheter bestemmer når åpningstidene bør innskrenkes. Dette gjøres gjennom enkeltvedtak og ikke lovparagrafer. For meg virker det som om Ap prøver å overkjøre Oslo kommune hvor de er i mindretall, med statens reguleringer hvor de har en flertallsregjering i ryggen. skriver han.

Paradoksalt

Bastiansen deler også Jamas syn på forslaget som usosialt.

Utelivsbransjen er i dag ikke bare en stor inntektskilde, men også en stor arbeidsgiver. Mange jobber er deltid, og en reduksjon i antall timer vil fort kunne bety mindre inntekter for blant andre studenter. Landets bedrifter blir møtt med redningspakker mens utelivsnæringen blir møtt med innskrenkninger på sine muligheter i nedgangstider. Et spørsmål kan være om dette egentlig er ment som en redningspakke for Statsmonopolet? spør han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere