RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slamfunn i fjorden


Tor Eriksen i Bundefjorden Seilforening fant i høst to av moringene dekket med et tykt lag finkornet, lyst grått slam. Prøvene er ikke analysert, men Eriksen frykter at slammet stammer fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.
Tor Eriksen i Bundefjorden Seilforening fant i høst to av moringene dekket med et tykt lag finkornet, lyst grått slam. Prøvene er ikke analysert, men Eriksen frykter at slammet stammer fra dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.
Da Tor Eriksen i Bundefjorden Seilforening skulle ta opp rundingsbøyene i høst var moringene fulle av slam.

BUNNEFJORDEN: Bundefjorden Seilforening har ni rundingsbøyer i fjorden. Bøyene er festet til bunnen med dregg og vektet ned med plastkanner med småstein (moring). Det var to av disse plastkannen som i høst var dekket av slam.

Kannene var dekket av et tykt lag med finkornet, lyst grått slam. Dette har jeg aldri opplevd før og jeg tror dette slammet stammer fra deponiet ved Malmøykalven, sier Tor Eriksen.

Rett sør for deponiet

Eriksen har i 15 år vært med på å sette ut og ta inn rundingsbøyene, men han har aldri opplevd at de har vært dekket av slam slik de var i høst da han sammen med Terje Nøring og Arne Thorstvedt tok opp bøyene.

Slambelegget var tykt nok til å skjule den røde fargen på kannen og nok til å grise til båten i betydelig grad, sier Eriksen

Slammet ble funnet på moringene til bøyene som er plassert omtrent 100 meter nord-øst for Søndre Skjærholmen og omtrent 70 meter fra Storeflu. Disse ligger rett sør for dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Har tatt prøver

Vi tok prøver av slammet og lagret det i plastposer fordi vi skjønte at dette hadde noe med slamdumpingen å gjøre, sier Eriksen.

Slamprøvene er overlevert politiet som jobber med etterforskning av Oslo Havn og Secora i forbindelse med at en Secora-skipper i høst sto fram og varslet om at selskapet ved flere anledninger har dumpet lekterlass i overflaten ved Malmøykalven.

Lekegrind

Fjorden har vært min lekegrind siden jeg var guttevalp. Det er synd hvis det er slik at hele fjorden er forurenset. Det er jo så mange instanser som sier at det er ufarlig og jeg har hatt vondt for å tro at det er spredning, men nå er tvilen borte. Selv om prøvene ikke er analysert frykter jeg at hele fjorden er berørt. Det er en del strøm i fjorden og dette begrenser seg helt sikkert ikke til de to bøyene våre, sier Eriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere