Slår rusalarm – opplevde femdobling på to år

I 2010 gjennomførte Helsestasjon for ungdom rundt 100 ruskonsultasjoner. I fjor var tallet steget til i overkant av 500. Nå bidrar Ute­teamet i Bydel Vestre Aker med en egen ­ruskonsulent.

BYDEL VESTRE AKER: – Den cannabisen som produseres nå er mye sterkere enn den var tidligere. Den har et betydelig høyere nivå av rusgiften tetrahydrocannabinol (THC).

Dette stoffet fester seg til hjernen og gir permanente skader før man er fylt 23 år, opplyser Marianne Westby Thorstad, helsesøster i skolehelsetjenesten og ved Helsestasjon for ungdom (HFU) i FO-bygget på Huseby.

HFU satte for alvor fokus på rusforebyggende arbeid i 2010.

– Ved HFU hadde vi inntil da hatt bred fokus på seksuell helse, og vi skrev blant annet ut p-piller. Nå har legene tatt over mye av dette arbeidet mens vi fokuserer på rus og rusoppfølging , sier helsesøster i skolehelsetjenesten og ved HFU, Elsbeth Flood.

Nå har Uteteamet i bydelen utdannet en egen ruskonsulent som både vil være tilstede på ungdomsskolene i bydelen og ved HFU.

LES OGSÅ: – Jeg er så lei av champagne

Akutt og over tid

– Jeg har mulighet til å kjøre hasjavvenningsprogram (HAP)/motivasjonskurs for alle de ungdommene som ønsker å slutte med hasj.

HAP bygger på metodikken til den den svenske psykologen og klinikeren Thomas Lundqvist. Det baserer seg på forskning om hvordan cannabis påvirker brukeren akutt og over tid (kronisk), og hva som skjer når man slutter å røyke cannabis, sier Synnøve Isabella Ringstrøm.

Hun følger opp ungdom, hovedsakelig mellom 13 og 18 år, som røyker cannabis. Familieterapeuten i teamet tar seg av oppfølging og veiledning av foreldre og starter opp foreldregrupper i høst.

Elsbeth Flood er svært glad for samarbeidet og understreker at det er behov for en person med ressurser til å følge intensivt opp gjennom et helt HAP-program.

– Ved Helsestasjon for ungdom er vi begge kurset i HAP-programmet, og vi bruker til stadig deler av programmet i vårt arbeid.

Dessverre ser vi at vi per i dag ikke har ressurser til å kunne følge ungdom intensivt gjennom hele programmet, i de seks til åtte ukene det kreves.

Helsestasjon for ungdom holder kun åpent én ettermiddag/kveld i uken. Nettopp derfor er vi glade for å ha fått med Synnøve på laget, sier Flood.

LES OGSÅ: Alkohol og dop florerer i Oslo vest

– Er du oppdatert?

De er ikke samme enhet, men Helsestasjon for ungdom og Uteteamet Vestre Aker jobber for samme sak. De vil ha ungdom vekk fra rus og fokuserer kontinuerlig på ulike former rusforebyggende arbeid.

– Vi mener nå at vi står sterkt i forhold til å fange opp ungdommene der de er, uansett skolehverdag eller fritid. Selv er jeg tilstede ved to ungdomsskoler i bydelen to dager i uken – en dag i uken på hver skole.

Elevene blir kjent med meg og jeg blir kjent med elevene, sier Ringstrøm. For øyeblikket jobber Uteteamet i tillegg med en opplysningsbrosjyre, «Ungdom og rus, er du oppdatert?».

De ønsker å nå foreldre i bydelen.

– Etter å ha snakket med ungdom som har røyket eller har hatt problemer med rus i bydelen, har vi laget en egen brosjyre.

Målet med brosjyren er å gi foreldre økt kunnskap og forståelse om ungdom og rus, sier Ringstrøm og legger til:

– Både ungdommer og foreldre kan ta direkte kontakt med oss dersom de ønsker en samtale rundt HAP-oppfølgingen hos oss. Dette er ikke forpliktende.

LES OGSÅ: Folket elsker Ekebergparken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.