Slåss for yrkesfag og arbeidsfolk

Andreas Halse kjemper for yrkesfag og mindre forskjeller mellom folk.

Andreas Halse (26), leder i Sosialistisk Ungdom (SU), fra Lørenskog i Akershus.

1. Hvorfor driver du med politikk?

– Fordi jeg ønsker å jobbe for et samfunn med små forskjeller, der de som tar de tyngste løftene får betalt for strevet og får den respekten de fortjener.

2. Hva er forskjellen på ditt ungdomsparti og partiet?

– Vi blir nok ofte oppfattet som litt spissere i kantene.

3. Hvordan kan man drive valgkamp for partiet når ungdomspartiet gjerne kan ha andre synspunkter enn partiet?

– Ingen er enig med partiet sitt i alle saker, men det gjelder å finne det partiet man er mest enig med. Heldigvis er vi enig med SV i de aller fleste saker.

4. Føler du at ungdomspartiet blir hørt i saker som betyr mye for dere?

– Ja. Spesielt i våre kampanjer for respekt for yrkesfag har vi fått mye gjennomslag i partiet, men også i norsk politikk.

5. Nevn tre saker der partiet er totalt uenige med dere.

– Bygging av nye utenlandskabler til Europa. Vi er langt tydeligere enn SV på at norsk energi først og fremst skal gå til å sikre ren og billig kraft til norsk industri og forbrukere. Slik kan vi fortsette å ha verdens beste og reneste industriproduksjon i Norge. Arbeidsinnvandring. Vi ønsker å regulere arbeidsinnvandringen mer enn det SV går inn for. Det trengs strenge reguleringer til for å hindre sosial dumping og at arbeidslivet deles opp i et a- og b-lag. Religiøse symboler i politiet. SV vil at politiuniformen skal kunne tilpasses ulike religioner. Vi ønsker at den skal være lik for alle.

6. Hva er ditt kjipeste og ditt beste øyeblikk i møte med «voksenpolitikere»?

– Beste øyeblikk er når SV og regjeringen gjør vår politikk til sin egen. Det verste er rundene jeg har hatt med ulike politikere som hardnakket har forsvart egne privilegier som lønn og skattefradrag.

7. Hva er ditt beste minne fra ungdomspartiet?

– Mitt beste minne var fra den første sommerleiren. Å finne ut av at det var vanvittig mange mennesker i Norge som er opptatt av rettferdig fordeling, et anstendig arbeidsliv, likestilling og et bærekraftig miljø var helt fantastisk.

8. Hvorfor er det så få unge under 30 år som stemmer?

– Partiene er for dårlige til å vise til at de representerer forskjellige grupper i samfunnet. Politikk handler ikke bare om å finne de beste løsningene, men om hvem man finner løsninger for. Politikere burde være ærligere på hvem som taper på deres politikk.

9. Hva kan gjøres for å få flere unge til å stemme?

– Det handler om å jobbe for saker som ungdom er opptatt av på en troverdig måte. Vi opplever at mange blir engasjert i SU gjennom vårt arbeid for å satse mer på yrkesfag, sørge for en mer rettferdig boligpolitikk og i kampen mot voldtekt.

10. Hvilken samfunnsutvikling får vi i Norge hvis det skulle bli et skifte fra rødgrønt til borgerlig flertall?

– Jeg tror vi vil få et samfunn med større forskjeller, mer makt til arbeidsgivere på bekostning av arbeidsfolk og mer egenbetaling innenfor helse og utdanning. Kort sagt vil lommeboka bety enda mer enn før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.