Sleipe tyver lurer seg inn hos eldre

Behov for å låne en boksåpner er ett av påskuddene som er brukt for å lure seg inn hos eldre før de blir rundstjålet.

Behov for å låne en boksåpner er ett av påskuddene som er brukt for å lure seg inn hos eldre før de blir rundstjålet. Foto: Foto: Clipart.com

Siden mai har personer brukt boksåpnere og andre kreative metoder for å rundstjele eldre.

Stasjonssjef Janne Stømner ved Manglerud politistasjon advarer nå spesielt eldre mot å slippe inn fremmede etter fem til seks saker den siste tiden hvor eldre er rundstjålet. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

MANGLERUD: – Vi ser fem-seks saker med samme modus fra mai til nå, sier stasjonssjef Janne Stømner ved Manglerud politistasjon.

Tilfellene i Manglerud politikrets har skjedd i Bydel Østensjø, spesielt på Manglerud og ett tilfelle på Ekeberg. Det skal også ha vært et par tilfeller med samme fremgangsmåte i Groruddalen.

– Dette er kjempestygge saker. De går på eldre og svake og tråkker inn i den private sfæren til folk, sier Stømner.

To av tilfellene er helt identiske.

– Der har en mann beskrevet som østeuropeer kommet på døra og på gebrokkent norsk spurt om å få låne en boksåpner. Han har blitt med folk inn på kjøkkenet hvor han har oppholdt dem med prat, mens andre har kommet inn i leiligheten eller huset og stjålet penger, klokker og smykker, forteller Stømner.

Les også: Frp-politiker vil gå naken ned Karl Johan i protest

Ikke slipp inn fremmedfolk

En annen fremgangsmåte politiet har sett flere ganger er en eller to østeuropeiske kvinner som ringer på og utgir seg for å være fra hjemmehjelpen. De sier de skal gi en beskjed til en nabo og blir sluppet inn i leiligheten eller huset for å låne skrivesaker. Også her blir de eldre oppholdt mens andre kommer inne og rundstjeler dem for verdisaker. Disse kvinnene snakker også gebrokkent norsk.

Politiet antar at det har vært flere tilfeller av denne typen virksomhet enn de så langt har fått anmeldt.

– Vi regner med noen kanskje ikke har anmeldt slike saker fordi de er flaue. Lærdommen er at man ikke skal slippe inn folk man ikke kjenner. Ring oss umiddelbart slik at vi kan komme og sikre spor fra åstedet, oppfordrer Janne Stømner.

Les også: Fengsel for "kenguruaktig" fyllekjøring

Sett pengene i banken

Noen av dem som har vært utsatt for dette har ikke oppdaget tyveriet før noen dager etter. Janne Stømner er overrasket over hvor mye kontanter eldre sitter med hjemme og kommer med en klar oppfordring om å sette pengene i banken.

– Mange eldre har mye kontanter hjemme, ha dem i banken i stedet, oppfordrer stasjonssjefen som sier det i de fem-seks sakene er snakk om en del tusen kroner i kontanter som er blitt stjålet.

Høy prioritet

Politiet har beskrivelser av gjerningspersonene, men er veldig interessert i tips og opplysninger fra publikum.

– Det er heldigvis ikke brukt vold eller trusler i sakene, men de er stygge og ikke noe vi vil ha hos oss. Det er derfor viktig at folk melder raskt ifra til oss, disse sakene prioriterer vi høyt, sier Stømner.

Les også:

Se pinkode-tyvenes utspekulerte metode

Slik sikrer du huset ditt mot innbruddstyver

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.