Gå til sidens hovedinnhold

Sleipners paradis

Politihester er tradisjon, og et meget kjært innslag i bybildet. De har patruljert oslogatene siden 1893. I moderne tid er ryttersjefen en kvinne.

AKERSHUS FESTNING: Hva var vel 17. mai uten politihester foran paraden? Dyrene kaster glans over alt fra fotballkamper til statsbesøk. De har lagt hestekreftene til under opptøyer og tumulter. Det er viktig at de er mentalt stabile og trenes riktig. I sommerhalvåret går de vaktparade med Gardemusikken eller Stabsmusikken gjennom byen og til Slottet og tilbake til Festningen. Mange finner veien til Slottsbakken for å se på vaktskiftet.

Oslos 14 politihester bor i stallen på Festningen. I paddocken står noen mørkpelsete skjønnheter på 500 gemyttlige kilo hver. Silkeblanke og velstelte.

Hei sann, besøk! Har du en godbit? Frigg stikker fløyelsmulen fram. Gaper litt, for å hinte: Alle godbiter kan plasseres her, mellom tennene mine. Du ser dem?

Jeg har med ferske boller. Er det brukbart? (Jafs) Bollen forsvinner raskt.

Loke kommer så tett innpå som han kan. Ruver i landskapet som et fjell og snuser på meg.

Jeg vil også ha! Han gomler fornøyd. Snadder!

Inne i stallen er det flere firbente. Alle har navneskilt over boksen sin, med staselige navn fra Snorre-sagaen. Det er tradisjon siden starten. Trym, Ask, Frøy, Gorm... Sleipner. Sleipner ser litt deppa ut. Henger med hodet og panneluggen, og er bedrøvet i de store øynene. Hva er i veien?

Han savner broren sin, Odin, som er ute nå, forklarer stalljentene. Hester er flokkdyr, og veldig avhengig av hverandre. Hvis én er ute og én inne, blir den som er inne gjerne litt trist. Men nå kommer han snart ut selv også!

Kort etter ser jeg en spretten, oppsalet hest med smil rundt mulen og ivrig flagrende hale: Kom igjen, da, tofotinger! Åpne!

Og Sleipner, som nettopp så ut som en slapp klut! Svisj der er han ute av døra:

Odin! - Broren min! De løper hverandre i møte som paret i "Stormfulle høyder" og koseklemmer hverandre.


Kvinnelig ryttersjef

Drude er stolt sjef for hele rytterkorpset.

For ikke altfor lenge siden var det bare hann-konstabler som satt til hest?

Før var Det ridende politiet en mannsbastion, bekrefter Drude. Men den har falt! Se deg rundt, det er bare kvinner som jobber i stallen. Bare stallsjefen er mann. Og vi har fått flere dyktige, kvinnelige ryttere.

Hvordan kom du borti dette?

Jeg har vært interessert i hester siden jeg var ti, forteller Drude. Jeg begynte i politiet 22 år gammel, og gjorde andre ting en tid. Kom hit som rytter i 1988, og sluttet etter fem år. Jeg hadde hest hjemme, og ble leder her i 2001. Tilbake til utgangspunktet, kan man si.

Hestene og dere har mange viktige oppgaver?

Vi går ordenspatrulje over hele byen. Ledsager under parader, jobber under demonstrasjoner og gjør ettersøkinger. Men hovedinnslaget er patruljeridning. I 2005 gjorde vi 50 pågripelser på et år. Så vi sitter ikke bare på hesten og tar oss ut, vi har politimessige oppgaver også.

Hvordan er det for en hest å møte en gjeng opphissede demonstranter? Brå bevegelser, skrik, smell og spetakkel må da gi dem bakover-man?

Det er en treningssak. forklarer Drude. Hester er flokkdyr. Når flere er sammen, følger de etter hverandre også. Så det går bra. De vi velger ut, er mentalt veldig stabile og blir trent i opptil to år før de kan brukes i tjeneste.

Mange lyser opp når de ser dere?

Hestene er en klart kontaktskapende faktor i byen. Mange kommer bort til oss, turister, barn, voksne...

Folk blir vel snillere inni seg når de ser en stolt og fin hest?

Ja! sier Drude. Det virker dempende på gjengslagsmål og fyllebråk. De har avverget voldshandlinger flere ganger.

Ville det være mulig å bekjempe kriminalitet og vold hvis man hadde flere hester? Hvis folk heller vil klappe hester enn å rane banker, får vi en snill by!

Ja, sier Drude alvorlig. Jeg tror på det.

Dere funker litt som Gule Sider også? Alle spør dere jo om alt mulig: Om nærmeste pub. Hvor er Karl Johans gate? Og når går siste buss?

Gule Sider, ja. Drude ler. Du kan godt kalle oss det!

Har du noen framtidsvyer?

At vi får fortsette som avdeling, og får midler som gir god drift, så vi kan bidra til fellesskapets beste.

Du er landets første og eneste kvinnelige ryttersjef. Fikk du mange reaksjoner da du begynte i jobben?

Det ble litt fokus på det med en gang, men nå tenker ingen så mye over det. Jeg har kunnskap og erfaring nok, så det er ingen big deal for meg å lede en slik avdeling. Vi bryter barrierer. Det er blitt mange kvinnelige politiryttere nå! sier hun fornøyd.

Bortsett fra daglige patruljer - når er nærmeste anledning hvor folk riktig kan nyte synet av dere?

Vi skal ha rytterparade 9. mai kl. 16.00! Det blir ikke tradisjonelt hesteslipp i år, pga. ombyggingen her.


Kvitring på rommet

I stallen synes jeg stadig jeg hører fuglesang. Som om vi var ute i parken eller skogen.

Så rart det høres ut som om det er her inne?

Det er jo det! Det bor massevis av småfugler her. De bygger reir og hekker. Og spiser av hestematen. Noen ordentlig små snyltere, ler Ane. Og oppunder taket i hesteboksene ser jeg dem, vaglet på bjelker og andre hendige sitteplasser. Stilig! Hestene har fuglemusikk på rommet! Flott når man ikke kan starte en CD selv.

Det er vanskelig å snakke i mobilen her inne iblant, for de er så høylydte, sier hun. Folk tror de har ringt til et fuglereservat! Innimellom hestene løper en liten hvit hund. Det er Mikro. Han virker som en av gutta. Nipper til kraftforet. En av hestene blir skodd, og Mikro stiller seg ved siden av og venter på tur hos hovslageren. Vil bikkja ha sko?

Han har alltid vært med oss i stallen, forteller jentene. Hver dag, i hele sitt liv. Så han er blitt litt forvirret. Han tror han er en hest, som du ser.

Stalljentene står på som helter hele dagen. Først er det frokost til alle hestene kl. 7, forteller Ane. De spiser en time, og vi tar ut bæsj og tiss og har har på ny sagflis. De får 1-2 trillebårlass om dagen. Vi feier stallen tre ganger i døgnet! Driver på til 23, børster og strigler. De får mat fire ganger daglig. Og de vet når det er! ler Ane. Det går mest i grovfor og kraftfor.

Hestene har også en støtteforening: Politihestens Venner! Der kan alle melde seg inn - og sponse med det som passer lommeboken. Gjør det! Vi trenger politihestene. De gir et hyggelig preg, og en humanisering av miljøet som det er sterkt behov for. De vakre dyrene appellerer faktisk til menneskets bedre sider. La oss få enda flere!

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg