*Nettavisen* Nyheter.

Slett ikke sci-fi!

Tungen rett i munnen... Klare til å stille spørsmål. Og kontakt med rommet, det fikk de! Foto: Foto: Grace Brynn

Hvert år velger ESA ut noen få steder som får snakke med folk på romstasjonen ISS via radio. Lørdag var det Teknisk Museums tur.

KJELSÅS: Ti elever fra Hundsund grendesenter i Bærum og Marienlyst skole utgjør Mission Control Center Kjelsås. De skal få stille astronautene spørsmål om ting de lurer på! Det store øyeblikket nærmer seg… Alle har rask puls, vil det lykkes? ISS svever 350 km over jorden og nærmer seg punktet over Argentina, der de beregner å kunne få kontakt. Det går radig, farten måles i mikrosekunder.

Kontakt!

– LI844 kaller! Er dere der?

Lokalavisens utsendte gaper: I alle – snakker de marsboerspråk?

– Nei da! Oppkoblingen skjer via radio. De fleste astronauter er radioamatører og bruker sine personlige kallesignaler når de prøver å få kontakt, forklarer LA4PGA Trond Bekken fra Norsk radio Relæ Liga. Han sørger for at det tekniske funker i dette historiske øyeblikket.

– Astronaut Doug har KF5BOC. Utrolig moro å koble sammen unger og astronauter på denne måten! smiler han. Det er cirka to millioner radioamatører over hele verden. De eier en rekke satelitter, via dem kan man kommunisere med tale eller morsesignaler. Mange radioamatører har hatt kontakt med personell på romstasjoner som MIR og ISS.

Førstemann ut,

Alexander fra Hundsund grendesenter, var først ut med et spørsmål:

– Er det vanskelig å være venner hele tiden, på så liten plass?

– Det er en treningssak, svarte Doug. – Vi jobber med det hver dag.

Lokalavisen iler til:

– Du åpnet ballet, Alexander. Var det vanskelig å finne på spørsmål?

– Det er jo spennende å få vite hvordan det er ute i rommet. Jeg spurte om ting jeg gjerne ville ha svar på, forklarer han. – For å få greie på hvordan det er der.

–Vi har ingen norske astronauter. Blir du den første?

– Nææææi...

– Blir du heller romforsker, kanskje?

– Ja, det kan tenkes!

LES OGSÅ: 15-åringer hadde «dødd» uten Facebook

Man tager...

Karoline ville vite litt om menyen.

– Hva spiser dere, dere har ikke stort fersk mat med?

– Jeg savner friske epler! svarte Doug. – Det går mye i disse små plastpakkene med frysetørket mat. Ikke så veldig godt! Vi har også termostabilisert mat, varmebehandlet på samme vis som hermetikk. Skulle gjerne hatt noen epler, ja...

-Tyngdekraften her nede gjør at man forbruker energi nesten samme hva man gjør, sa Monika. -Da trenger man mat. Må man ha like mye mat når man er vektløs?

– Siden kroppen ikke veier noe, bruker en astronaut lite energi på å bevege seg, sier Doug. – Derfor trenger vi ikke like mye mat og energi som på jorden.

– Det er stjernekokker som har laget det de har med seg, kommenterer Jan Aldfred Andersson, leder for Vitensenteret.

– Den er tilpasset hver enkelt, en italiener får mye pasta f.eks. De skal føle seg litt «hjemme» selv om de er i rommet.

– Er dere stolte nå?

– Som landets største vitensenter er vi glade for å få være arena for en så spennende, historisk hendelse! Verdensrommet fascinerer mange. Dette skaper økt interesse, og er en spore til å skaffe seg økt kunnskap! Visst er vi stolte, smiler han.

LES OGSÅ:

"Kjelsås, this i space calling!"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.