RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik beskytter du mobilen din


Markedet er voksende for sikkerhetspakker til mobiltelefonen.
Markedet er voksende for sikkerhetspakker til mobiltelefonen. Foto: Foto: Mobilen.no
Smarttelefoner kan bli utsatt for trojanere og annen skadelig programvare.

Felles for alle tre Android-programmene er at de beskytter mot ondsinnet programvare og har mange nyttige tilleggsfunksjoner. Med noen av appene kan du svarteliste telefonnumre og ta i bruk funksjoner for å spore og fjernslette mobiltelefonen.

Falske programmer

Når du skal velge sikkerhetspakke, bør du alltid velge et produkt fra et av de anerkjente sikkerhetsselskapene. En stor del av det som ligger tilgjengelig for gratis nedlasting til PC-er er nemlig falske programmer – såkalte trojanere – som inneholder skadelig programkode.

Les også: Design ditt eget mobildeksel

Les også: Sikkert App-søk på Android

Les også: Hanskene som fungerer på skjermen
 

Det er god grunn til å tro at falske antivirusprogrammer også vil finne veien inn på Android Market. Gå derfor til nettsidene til de enkelte sikkerhetsselskapene og finn nedlastingslink der.

De fleste sikkerhetsprogrammene finnes også på Android Market, men i Norton Mobile Security fra Symantec, for eksempel, ligger det et kort med nedlastingslink og produktnøkkel i pakken hvis du kjøper programmet i butikken. For å installere programmer som ikke ligger på Android Market, må du aktivere mulighet for installasjon fra ukjente kilder. Husk å deaktivere dette når du er ferdig.

Mobil

SERIØS: Programmet du laster ned må være fra en seriøs produsent.

Symantec Norton

Størst på sikkerhetsprodukter for PC-er og en av veteranene i bransjen. I tillegg til å beskytte mot kjent, skadelig programvare, har programmet funksjoner for å beskytte mobiltelefonen mot at data kommer på avveie hvis du skulle miste den.

Du kan lokalisere telefonen ved å sende en SMS til den og få svar med link til Google-kart hvor posisjonen er oppgitt. Det er riktignok ikke like elegant som den automatiske sporingsfunksjonen som er innebygget i Apple iPhone, men det fungerer.

Alle apper som lastes ned blir automatisk skannet for ondsinnet programvare vil hindre deg i å gå inn på usikre nettsteder. Norton har også en funksjon for å blokkere samtaler og SMS-er fra ulike telefonnumre. Praktisk for å hindre telefonselgere i å ringe deg.

Programmet er gratis å laste ned og bruke, men hvis du vil ha beskyttelse mot skadelige nettsteder og blokkering av uønskede telefonnummere, må du oppgradere til fullversjonen. Prisen er 172 kroner i året.

Mobil

Kapersky Mobile Security 9

Til tross for at dette er en av de mest omfattende sikkerhetsløsningene for mobiltelefoner, er programmet enkelt å bruke. I likhet med de to andre programmene kan også Kaspersky blokkere samtaler og SMS-er fra uønskede telefonnumre.

Programmet har også en funksjon som lar deg skjule all kommunikasjon du har hatt med en bestemt person i kontaktlisten. Når funksjonen er aktivert, vil ikke kommunikasjon med de personene du har angitt vises i samtaleloggen eller i oversikten over SMS-er.

Programmet skanner automatisk alle apper som lastes ned og kontrollerer dem for ondsinnet programvare før de installeres. Du kan spore telefonen ved å sende en SMS til den, og du har mulighet til å fjernslette eller blokkere mobilen hvis den skulle komme på avveie.

Hvis noen bytter SIM-kort, vil all bruk av telefonen blokkeres og du vil få en e-post med det nye telefonnummeret. Dermed kan du finne ut hvem som har stjålet mobilen din og vurdere om du skal sende en fjernslettings-SMS til den.

Programmet kostet 70 kroner, men det finnes også en gratis Lite-versjon.

Mobil

Trend Micro

Trend Micros sikkerhetsløsning kan lastes ned gratis fra Android Market. Gratisversjonen gir grunnleggende beskyttelse mot ondsinnet programvare, men hvis du vil ha alle funksjonen,e må du betale 158 kroner for en ettårslisens på Premium-versjonen.

Sikkerhetsløsningen er ganske omfattende, og i tillegg til at programmet sjekker alle apper som installeres, vil den også skanne minnekort. Appen hindrer deg også i å gå inn på farlige nettsider.

I likhet med de to andre programmene kan Trend Micro blokkere telefonsamtaler og SMS-er fra bestemte telefonnnumre. Til slutt har du mulighet til å lokalisere eller fjernslette mobiltelefonen hvis den skulle komme på avveie. Telefonen kan automatisk låses hvis SIM-kortet byttes ut.

Mobil

Les hele denne saken på Mobilen.no

 

Les nyheter fra Oslo her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere