Gå til sidens hovedinnhold

Slik bevares fortiden

På det nyåpnede steinhoggermuseet kan både unge og eldre komme for å lære mer om livet til steinhoggerne i Groruddalen.

GRORUD: – Dette er virkelig to fyrtårn på Grorud som alle er opptatt av, sier nærmiljøkonsulent i bydelen Jørn Linnerud og peker mot de røde og gule bygningene i Grorudveien.

Torsdag, på selve Lucia-dagen, ble de gamle arbeiderboligene gjenåpnet. Nå som både kafé og steinhoggermuseum, og selvsagt arbeiderboliger.

– Det er fortsatt to boliger her, resten har fått et ansiktsløft, sier han.

– Det har vært en lang prosess. Disse husene har hatt stor betydning for lokalbefolkningen her og historien i området, og jeg tror mange vil glede seg over at de igjen får liv, sier Linnerud.

Siste av sin sort

Arbeiderboligene ble bygget i 1924/25, tegnet av Ragnar Dahl, og er nå de siste stående av denne typen.

– Takket være Groruddalsatsingen er disse husene nå pusset opp og i stand til å romme nye leieboere, samtidig som det vil bli en møteplass for fremtidens historieskapere, sier statssekretær i Miljøverndepartementet, Henriette Westhrin.

Til utviklingsprosjektet har Groruddalssatsingen bidratt med 14 millioner kroner. Grorudveien 3 har fått et forsamlingslokale med et steinhoggermuseum og en museumsleilighet, og to leiligheter i andre etage. Mens nummer fem har blitt til kafé.

Vår identitet

– I en by med stor satsing på kulturutvikling, er det minst like viktig å fokusere på våre tradisjoner. Å ta vare på det som skaper vår identitet og historie, sier Bård Folke Fredriksen, byråd for byutvikling i Oslo kommune.

– Jeg tror mange lokale organisasjoner vil ha bruk for disse lokalene, også blir det fint for både barneskole- og barnehagebarn å kunne benytte museet i skolesammenheng, mens eldre kan ta seg en kaffe på kafeen og se tilbake til førtiden, sier byråd Fredriksen.

Med lussekatter og opptreden av Groruddalen Arbeiderkor, ble snoren klippet. Men det var ingen tradisjonell snorklipping.

Fredriksen og Westhrin innviet de nye lokalene ved å, med hver sin hammer, hugge i en stor kubbe med Grorudgranitt.

– Grorudgranitten er en av årsakene til at vi står her i dag, så det skulle bare mangle, sier de mens de hugger til.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden