Slik blir det nye Ekeberg

Kongsveien 21: Slik skal den ærverdige villaen og hageområdet gjenskapes. Alle Illustrasjoner: C. Ludens Ringnes stiftelse/ Landskapsarkitekt Bjørbekk og Lindheim

Kongsveien 21: Slik skal den ærverdige villaen og hageområdet gjenskapes. Alle Illustrasjoner: C. Ludens Ringnes stiftelse/ Landskapsarkitekt Bjørbekk og Lindheim

26. september åpner Ekebergparken. Da blir det folkefest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Parksjefen: Ina Johannesen er kunsthistoriker og adm.dir. i C. Ludens Ringnes Stiftelse. Foto: Kristin Trosvik

Klikk på bildet for å forstørre.

Kongsveien 23: Huset i forgrunnen åpnes som formidlingshus av Ekebergs historie og natur. Hakkespetthuset for barn i bakgrunnen.

EKEBERG: Det er hektisk aktivitet i planområdet for Ekebergparken i disse dager. Med under 200 dager til åpningen av parken går arbeidene parallelt; anlegging av stier, rigging av belysning, beplanting, skilting, utplassering av kunstverk og rehabilitering av hus.

LES OGSÅ: Gjenreiser Karlsborg-villaer

LES OGSÅ: Vil behande krigshistorien med respekt

Sjefen for parken, Ina Johannesen, legger ikke skjul på at de har hatt ambisiøse fremdriftsmål.

– Men vi kommer i mål. Det legges planer for åpningen av parken i disse dager. Det skal bli en folkefest, sier Ina Johannesen.

Kafé og formidling

I månedene frem mot åpningen vil Nordstrands Blad skrive om ulike områder av parken. I denne utgaven tar vi for oss området nedenfor Ekebergrestauranten, der det ligger to gamle, ærverdige sveitservillaer. Disse skal bli en del av parken, og rehabiliteringen av villaene er godt i gang.

– Nå som husene skal være tilgjengelige for alle, må krav om universell utforming bli fulgt. Det inkluderer montering av løfteheiser, innredning av HC-toalett og annet, sier Johannesen.

Den eldste av villaene skal bli spisested og formidlingssted for parkens tilblivelse og kunsten som utplasseres.

– Vi har samarbeidet tett med Byantikvaren om utvendig rehabilitering. Innvendig har vi gjort bygningsarkeologiske undersøkelser med bistand fra malerikonservatoren Jon Brænne. Vi vil bruke all denne kunnskapen, om huset, interiøret og menneskene som har bodd her, til å ta frem spennende historier for fremtidige brukere, forteller Johannesen.

Formidlingshus

Den andre villaen, i Kongsveien 23, blir et formidlingshus for historien og naturen på Ekberg.

– Vi har samarbeid med Kulturhistorisk museum og skal blant annet låne inn flere gjenstander funnet i forbindelse med arkeologiske utgravninger, også fra stein- og bronsealder, forteller Johannesen.

C. Ludens Ringnes Stiftelse samarbeider også med Byantikvaren, Naturhistorisk Museum og Bymiljøetaten, som bistår med å finne formidlingsformer for geologi og natur. Dette blir et gratis tilbud.

Hakkespettene

Det står også et tredje lite hus på tomten som skal bli et aktivitetshus for barn. Hakkespettene skal huset hete, med to etasjer og lekeområde utenfor.

– Vi ønsker å utvikle aktiviteter som pirrer nysgjerrigheten rundt Ekebergs historie, naturen og kunsten, sier Johannesen.

Villahagene

Hageområdet skal gjenoppstå i fordums prakt med prydbusker, hekker og stauder. Tidligere tiders grusganger skal istandsettes og noen nye legges til.

Hagene vil utsmykkes med skulpturer av blant andre Rodin, Renoir og Maillol. Det skal etableres flere steder for sosialt samvær, både utendørs og inne i villaene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.