RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir din nye iPhone


iOS5 blir tilgjengelig til høsten for iPhone 3GS og iPhone 4, begge iPad-utgavene og de to siste utgavene av iPod Touch.
iOS5 blir tilgjengelig til høsten for iPhone 3GS og iPhone 4, begge iPad-utgavene og de to siste utgavene av iPod Touch.
Tekstmeldinger blir billigere, og snart trenger du ikke kabel.

Det har vært klart en stund at Apple ville lansere iOS 5 i går kveld. Hvor omfattende endringene ville bli i Apples menysystem har imidlertid ikke blitt klart før nå. Her er endringene du vil støte på neste gang du oppdaterer din iPhone:

Du trenger ikke ledning

En av de viktigste oppdateringene som ble presentert er at du nå slipper å forholde deg til en PC eller en Mac for å bruke en av de bærbare iOS-enhetene. I motsetning til tidligere tiders aktivering via iTunes kan du fra og med iOS 5 pakke opp en iPhone eller en iPad, og bruke den med det samme.

Siden kabelen nå skal bli avleggs, har Apple også gjort det mulig å synkronisere musikkbibliotek, bilder og kontakter trådløst. Også fremtidige oppdateringer til iOS vil komme trådløst, rett på enheten.

Les også: Slik er iCloud

Varsling som i Android

Når du så har kommet i gang med enheten er den mest synlige endringen måten du nå får meldinger på. Tidligere fikk vi en og en melding som en dialogboks med knapper i på iOS. Så fort vi svarte på én, kom det gjerne en til med annet innhold.

Dette meldingskaoset blir nå erstattet med en toppmeny lik den vi kjenner fra Android-verdenen. Så fort varselet kommer vises det et kort øyeblikk som en liten boks øverst på skjermen før det trekker seg tilbake.

Ved å trekke fingeren ned fra toppen av skjermen får du se alle varslene som har kommet inn mens telefonen har ligget i lomma, eller du har vært opptatt med noe annet.

Les mer om Android her

Drastisk forbedret e-post

En annen nyttig endring finnes i e-postklienten. Her støttes nå formatering i e-post du sender fra telefonen eller iPaden. For mottatt e-post kan du nå flagge viktige meldinger.

På tvers av hele iOS fungerer en ordbok som likner mye på det vi tidligere har sett i Amazons e-bokleser Kindle. Her er det bare å trykke på et ord, så blir det definert rett på skjermen.

Dersom du leter etter en e-post som er spesielt vanskelig å finne kan dessuten iOS nå søke gjennom innholdet i e-postboksen din.

Meldinger

Det ser ut til at Apple vil tekstmeldinger til livs. Nå kommer nemlig iMessage. Dette er en tjeneste som gir gratis "tekstmeldinger" på alle iOS-enheter.

I praksis er det snakk om en lynmeldingstjeneste som likner litt på det vi kjenner fra dagens MSN Live Messenger. Dermed vil nok datatrafikken koste, men for ren tekst kan du forvente lavere priser enn det operatørene har pleid å ta for en tekstmelding.

iPad - tastatur og tabs

Av funksjonene som ble gjennomgått gårdagens presentasjon var det få forskjeller mellom iPad og iPhone-utgavene.

En endring iPad-brukerne imidlertid vil merke er muligheten til å dele opp tastaturet i to deler, en på hver side av skjermen. Dermed kan det bli mer naturlig å skrive for deg som holder nettbrettet med to hender samtidig.

Nettbrettet på iPad har dessuten også fått fanevisning, slik vi kjenner fra nettlesere på en vanlig datamaskin.

Les test av Apple iPad 2

Hvem kan få oppdateringen?

Alle som fikk forrige stor-oppdatering. Dermed vil den være tilgjengelig for iPhone 3GS og iPhone 4, begge iPad-utgavene og de to siste utgavene av iPod Touch.

For utviklere vil oppdateringen være tilgjengelig fra i dag, mens brukerne får den fra høsten av.

Ny iOS var ikke det eneste Apple lanserte i går kveld - les mer om Apples nye iCloud her

Les også: Vi fulgte Apples lansering

Les også: iPhone 5 kan få kurvet skjerm

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere