RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik blir du en loppis-proff


Gammel kommode fikk helt nytt liv med friske striper.
Gammel kommode fikk helt nytt liv med friske striper. Foto: FOTO: Jeanette L. Bækkevold
Etter et par timers kreativ innsats er loppeskrot forvandlet til skatter med særpreg.

– Mange hevder at de bare finner søppel på loppemarkedene, men de bruker ikke øynene! Det er faktisk ganske lett å gjøre gull av gråstein for en rimelig penge, sier Rikke Bjurstrøm entusiastisk.

Sammen med Sigurd Eriksen har hun laget boka «Fra skrot til skatter», en gjør-det-selv-bok med over 50 prosjekter for folk med opptil ti tommeltotter.

– Vi som har laget boka, er ikke profesjonelle håndverkere. Langt ifra. Selv har jeg verktøygrensen min omtrent ved stikksag. Eller litt før, ler Rikke Bjurstrøm.

– Tro meg, Rikke er en novise med verktøy. Så det hun klarer, klarer alle, bedyrer Sigurd Eriksen, og tilføyer at det eneste som er viktig for å lykkes med loppene, er lysten til å skape noe nytt.

Her er deres tips for hvordan du blir en proff loppis-skanner:

* Bruk øynene godt, og forestill deg potensialet som ligger i møbelet bare det får litt hjelp.

* Ikke heng deg opp i fargene eller i det stygge stoffet. Studer heller formene. Egner dette møbelet seg til å bli malt og få en helt ny stil? Noen av de mest typiske 50- og 60 talls møblene gjør ikke alltid det, i hvert fall ikke hvis du vil forvandle dem til et koselig shabby chic-interiør.

* Kontroller at stol- og bordbein er hele og sitter godt fast, eller at eventuelle defekter lett lar seg fikse. Det må du også gjøre med stolrygger.

* Hvor mange lag med gammel maling har møbelet? Mer enn tre lag innebærer at det må pusses helt ned – enten med maskin eller varmluftspistol. Dette kan være en krevende jobb.

* Har det øverste laget på finérplatene i møbelet løsnet? Det skjer lett, og hvis området er stort, krever dette mye sparkling.

* Er knottene/håndtakene du vil skifte skrudd på eller limt? Det siste kan by på litt trøbbel.

* Er kommodeskuffene rette – og glir de rimelig greit ut og inn? Mange møbler slår seg når de står ute i litt fuktig vær, så selv de mest gjenstridige skuffene kan bli bedre etter noen dagers tørke inne. Et annen triks hvis skuffen sitter fast, er å høvle den litt ned, eller slipe med grovt sandpapir. Du kan også velge det enkleste – nemlig å gni stearin langs sidene på skuffen og innsiden av kommoden.

Utenfor kontortid

For Bjurstrøm og Eriksen begynte loppehistorien på kontoret hos bladforlaget Bonnier for tre-fire år siden. De jobber med utvikling av nye magasiner, og hadde den gang månedsmagasinet BoligPluss på skisseblokken.

– Vi skulle lage et boligmagasin for folk flest, som har mye innredningslyst, men ikke all verdens penger til dyr design. Vi så at det var et stort marked der ute av kvinner som kjøpte på loppis og pusset opp møblene selv. Og gjerne blogget om det i tillegg, forteller Bjurstrøm.

Hvert nummer skulle presentere minst tre gjør-det-selv-oppskrifter. Problemet var at ingen lagde slike arbeidskrevende artikler.

Krig og lopper

– Selv kunne jeg skrive ledere om Afghanistan, fra min tid som nyhetsredaktør i Dagsavisen, men dette stoffet hadde jeg ingen praktisk erfaring med. Jeg fant likevel ut at jeg måtte lage sakene selv, skulle det bli noe av, forteller Bjurstrøm.

Dermed var døgnet fullbooket, med hyppige besøk på finn.no og loppiser, og påfølgende maling, saging, liming og stifting på terrassen hjemme.

For å gjøre historien kort, ble BoligPluss en suksess, og er i dag Norges nest mest solgte månedsboligblad etter Bonytt. Og Bjurstrøm og Eriksen, som var i siget med oppussing, bestemte seg for å lage bok av alle de gode ideene sine. Rundt to tredeler av tingene i boka har ikke vært presentert i BoligPluss.

Loppekriser

– Noe av det vi har gått løs på, har forblitt skrot på tross av vår iherdige innsats, innrømmer Bjurstrøm.

Spesielt brukte hun mye tid på å finne ut hvordan hun kunne gjenbruke det som er helt gratis, som hermetikkbokser.

– Der ble det mye prøving og feiling. Men se her, så fine duftlys man kan lage av en guacamoleboks, sier Bjurstrøm fornøyd.

Morsomme materialer

Sigurd Eriksen er ikke dårligere, og trekker fram en solid sementknagg formet som en lyspære.

– Du bare tar ut innmaten i den utgåtte pæra, og fyller på med sement, begynner Eriksen, før blikket vårt vandrer videre til et annet designvidunder – en fargerik krakk som ved nærmere øyesyn viser seg å være bundet inn i masse ballonger.

– Smart, ikke sant? Det gjelder å finne tilgjengelige, morsomme materialer som kan brukes på nye måter, sier Eriksen og røper ennå et tips fra boka:

– Kantklippertråd! Du kan lage ny rygg og sete på gamle rørstoler med helt vanlig kantklippertråd fra jernvarehandelen.

Skjerper kreativiteten

Skrotskattforfatterne forteller at jakten på rimelige materialer har skjerpet kreativiteten. Tid er også kostbart, derfor skal det helst gå fort unna.

Skrot med potensial får som regel denne oppstrammende beskjeden fra Rikke Bjurstrøm:

– Du skal få tre timer av meg. Så skal det nok bli skikk på deg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere