*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir fødselen lettere

Begynner du å trene før du blir gravid, vil det være enda lettere for deg å holde formen gjennom svangerskapet.

Trening og mosjon forebygger plager både under og etter svangerskapet. Men ikke overdriv treningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRENE: - Du bør trene når du er gravid fordi det reduserer og forebygger mye plager, du får bedre selvbilde og føler deg vakker, og fødselen blir lettere, sier idrettstipendiat Katrine M. Owe.

KVINNEGUIDEN.NO: Det sier Katrine M. Owe, Cand. Scient stipendiat ved Norges Idrettshøyskole og Folkehelseinstituttet. Hun jobber med å informere om trening under og etter graviditeten, og oppfordrer alle friske gravide til å trene gjennom hele svangerskapet. Selv trente hun både før sitt eget svangerskap og under hele graviditeten.

Tilbake i form

- Jeg var aerobicinstruktør frem til seks-syv uker før fødselen og syklet faste turer helt frem til noen dager før jeg fødte, forteller Owe til Kvinneguiden.no. Hun mener at det er mye lettere å finne tilbake til formen dersom du har opprettholdt de gode vanene mens du har gått gravid. Owe anbefaler gravide kvinner å trene moderat, 30 til 60 minutter én til tre ganger i uken. Også styrketrening er flott for gravide.
- Du trenger ikke trene slik at du får blodsmak i munnen. Det holder å gå 15 minutter fra døren og 15 minutter tilbake, så har du 30 minutter med mosjon den dagen. Du kan også sykle, gå tur med hunden eller svømme. Det handler om å bli svett og andpusten, sier hun.

Trene magemuskler

Den erfarne mosjonisten forteller at man for eksempel kan gjøre 10-12 repetisjoner uten å presse seg. Men litt motstand skader ikke. Øvelser liggende på rygg, som sit-ups, skal man la være å utføre fra fire måneder ut i svangerskapet. Magen bør likevel trenes:
- Det er enklere å trene opp magemusklene etter svangerskapet dersom man også trener magen underveis, forteller Owe.
- Stå på alle fire og trekk inn navlen. Slik stabiliseres de tverrgående magemusklene. Man kan også trene "planken". Etter hvert som magen blir større, kan man stå på knærne istedenfor tærne. Da kan også begrense hvor lenge man står, forklarer Owe.

Ikke overdriv!

Er du allerede i gang med treningen under svangerskapet, er det imidlertid noen hensyn du bør ta. Å trene når det er varmt eller fuktig i været, er ikke å anbefale. Det er heller ikke anbefalt å hardtrene til utmattelse, da fosteret kan få redusert oksygen og energi, og bli overopphetet. Man skal tilpasse intensitet og varighet til hvor langt man har kommet i svangerskapet, og hvordan man opplever aktiviteten.
- Intervalltrening er bra for gravide. En flott aktivitet er å gå opp en bakke i raskt tempo, og så gå rolig ned igjen - gjerne en tre-fire ganger, sier Owe. Trening etter svangerskapet er også nødvendig, særlig synes Owe det er viktig å få kontakt med magemusklene og trene opp bekkenbunnen.
- Fysisk aktivitet, med riktig kosthold, kan føre til at moren kommer fortere i form etter graviditeten og unngår plager som bekken- og ryggsmerter, problemer i bekkenbunn, utvikling av overvekt og depresjon, forteller Owe. Men du bør imidlertid vente fire til seks uker etter fødsel med å gjenoppta treningen, og da skal du gå langsomt fram og gradvis øke intensitet og varighet. Owe tar også tak i diverse myter om graviditet og trening;
- Det har blitt sagt at morsmelken blir sur dersom mor trener. Nyere studier har derimot vist at lett til moderat trening ikke påvirker melkesyre i brystmelken. Ved intensiv trening er melkesyren tilbake på normalen 60-90 minutter etter trening. Man kan derfor øke sin fysiske form uten at det går på bekostning av morsmelken. Men man burde amme først, så trene, forklarer Owe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag