Slik blir lysløypa

I år kan bli siste året med det tradisjonelle barneskirennet på jordene i Husebyskogen.

I år kan bli siste året med det tradisjonelle barneskirennet på jordene i Husebyskogen.

Forsvarsbygg er pliktig til å legge om lysløypa i Husebyskogen, men nekter å fortsette vedlikeholdet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Skissen viser omlegging av lysløypa. Heltrukken linje viser hvor dagens løype er sammenfallende med den nye. Punktert linje viser ny trasé som skal opparbeides, mens den prikkete linjen viser den delen av løypa som blir borte.

$PHOTOHEADER_ON$HUSEBY:$PHOTOHEADER_OFF$ I dag går en stor del av lysløypa over «ambassadetomten». I reguleringsbestemmelsene for den planlagte ambassaden inngår at en ny trasé med tilsvarende lengde må opparbeides. Sportsklubben Njård har forhandlet med Forsvarsbygg og der fikk klubben bare ett valg.

Lyset ville bli slukket

– Vi måtte ta på oss ansvaret for vedlikeholdet av lysløypa og samtidig betydelige utgifter som dette medfører. Forsvarsbygg ga oss ikke noe valg hvis vi ville beholde lysløypa. Dersom vi ikke ville inngå en avtale ville lyset bli slukket, forteller daglig leder i Njård, Karl Müller.

Lysløypa har i mange år vært et sambruk mellom Garden og den sivile befolkningen. I og med den kontroversielle ambassadesaken og de kompensatoriske tiltakene som ble vedtatt av bystyret, ville de fleste tro at Forsvarsbygg ville gjøre sitt beste for at gjennomføringen skulle gå så smidig som mulig.

Synes det er rart

– Forsvaret betaler strømmen. Vedlikeholdet har med sikkerheten å gjøre. Uten tilfredsstillende sikkerhet vil lysene bli slukket. Vi må overta driftsansvaret for alt som har med stolper, fester, armatur, lyspærer med mere. Forsvarsbygg sier de ikke har midler til å drifte lysløypa. Dette har med Forsvarsbyggs nye bedriftsøkonomiske prinsipper å gjøre. Der det ikke er inntekter skal det heller ikke påløpe kostnader, sier Müller, som setter spørsmålstegn ved Skifte Eiendoms forpliktelser.

– I ambassadesaken er det Skifte som har operert på vegne av Forsvarsbygg og som har ansvaret for å oppfylle bestemmelsene i reguleringsplanen, deriblant omlegging av lysløypa. Vi har stilt spørsmålet om forsvaret gjennom Skifte kan fritas for vedlikeholdsplikten. Vi synes det er litt rart, sier Müller.

Midlertidig løsning

En første oppgradering av lysløypa kan koste klubben bortimot 100.000 kroner.

– Vi har tatt kontakt med bydelene, Idrettsetaten, Frilufstetaten og enkelte næringsvirksomheter. Jeg tror vi får til en midlertidig løsning med noen sponsorer. Jeg vet også at velene i området har tatt kontakt med Oslo kommune når det gjelder drift og vedlikehold av lysløypa, sier Müller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.