*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir «nye» Røa sentrum

Jarle Johansen (til venstre) representerer bolig- og forretningsinteressene, mens Karoline G. Herlofsen og Anders T. Moland tar seg av kulturen. Sammen vil de gi Røa sentrum noe helt nytt. Foto: Foto: Vidar Bakken

Kultur og forretning møtes rundt Røa torg, og resultatet blir noe helt nytt.

Klikk på bildet for å forstørre.

IDESKISSE: Til venstre Samfunnshus Vest med kulturtilbygg. På torget paviljong og amfi med boligkomplekset i bakgrunnen. $PHOTOCREDIT_ON$LPO Arkitekter$PHOTOCREDIT_OFF$ Foto: Skisse:

Klikk på bildet for å forstørre.

NOE SLIKT: Kultursalen i Arendal har inspirert dem som arbeider med Kulturhus vest. Foto: LPO Arkitekter

RØA: Røa Centrum AS og Samfunnshus Vest vil i fellesskap bygge ut området rundt Røa torg. Planene viser et helt nytt sentrum og som åpner opp hele området.

– Vi vil skape noe helt nytt, som skal styrke Røa som bydelssenter og øke brukervennligheten for torget og området rundt. Dette skal bli et sentralt møtepunkt med felles løsninger som skal gagne planene som Samfunnshus Vest har for nytt kulturhus og våre planer for boliger og forretningsvirksomhet, sier Jarle Johansen i Røa Centrum AS.

Handelsareal under torget

Den gule gården på nordsiden av torget skal rives. I stedet kommer lave paviljonger med inngang fra t-banesiden til forretninger og handelsareal under torget. Dette knyttes til handelsarealer planlagt i underetasjen på Samfunnshus vest.

Videre blir dette knyttet til forretninger i det planlagte forretnings- og boligkomplekset der «Nordenggården» i krysset Austliveien/Vækerøveien ligger i dag. I paviljongen på torget blir det kafé- og restaurantdrift, samt et amfi som vender ut mot torget. Et levende torg skal bli inngangsportalen til det nye kulturhuset som er planlagt som tilbygg til Samfunnshus Vest.

Fleksibelt kulturhus

Koordinator for kulturhuset som har arbeidstittelen Kulturhus Vest, er TV- og teaterprodusenten Anders T. Moland. Han har blant annet mange års erfaring som leder av Chat Noir.

– Dette er et flott prosjekt, hvor kulturen starter på torget. Blant annet kan amfiet brukes til mange aktiviteter. Fra torget kommer publikum inn i et moderne samfunnshus med utvidet bibliotek med mange tilbud til barn og voksne. Det blir direkte gjennomgang til kulturhuset som vil ha to fleksible scener/flerbrukssaler. Kapasiteten blir på 400–500 mennesker i den store salen og cirka 100 mennesker i den lille, sier Moland.

Hjertet på Røa

Karoline G. Herlofsen, leder av Røa vel og representert i styret i Samfunnshus Vest er en av initiativtakerne til nytt kulturhus.

– Det finnes ingen scene for den lokale kulturen i vårt område. Dette skal bli «hjertet» på Røa som skal favne alle aktiviteter uansett aldersgruppe. Her vil det bli et sammensatt tilbud, hvor det også vil bli plass til profesjonelle aktiviteter, sier Herlofsen.

Moland er imponert over hvor stor lokal aktivitet og engasjement det er i bydelen.

– Når vi kartla aktivitetene i bydelen, så vi at det er et kjempebehov for et kulturhus. Bare når vi ser på barn og unge som driver med dans og musicals er det et par tusen som er aktive. Disse må leie seg inn på scener i andre deler av Oslo til sine forestillinger. Nå kan de få en moderne og intim scene for prøver og forestilling i sitt nærmiljø, rett ved et kollektivt knutepunkt, sier Moland.

– Beboerne i vår bydel skal være med å forme aktivitetene i kulturhuset. De skal føle eierskap til kulturhuset, sier Herlofsen.

Les også: Mobiliserte for kulturhus

Cirka 80 leiligheter

Røa Centrum AS er et selskap som i all hovedsak eies av representanter for familien Nordeng. Selskapet disponerer «Nordenggården» i krysset Austliveien/Vækerøveien, samt den gule gården mot T-banen på nordsiden av torget. Denne gården skal altså rives, for å skape en lysere og mer åpen torgløsning. Til gjengjeld vil Røa Centrum utvide boligdelen i det som skal erstatte dagens «Nordenggård».

– Det er nødvendig for at prosjektet skal bli økonomisk bærekraftig i og med at vi gir bort tre etasjer på torget. I forhold til dagens reguleringsplan vil det nye prosjektet bli tre etasjer høyere. Det vil fasademessig bli brutt opp, uten å virke massivt. Det vil gi plass til cirka 80 leiligheter med forretninger på gateplan, sier Johansen.

Bydelsutvalget i Bydel Vestre Aker har støttet planforslaget.

– Det er veldig positivt at vi har fått tverrpolitisk støtte for planene, sier Johansen, som tror det er mulig å ha en ferdig regulering klar innen utgangen av 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.