*Nettavisen* Nyheter.

Slik blir snowboard-VM til helgen

TIL HIMMELS: Luftige svev som dette blir det mange av under snowboard-VM i Oslo. Her tester VM-klare Per Iver Grimsrud slopestyleforholdene i Wyllerløypa. Foto: Foto: Olav Stubberud

Tolv måneder etter gullrushet i Holmenkollen, er det duket for nok en VM-fest i Oslo. Om kort tid inntar snowboardeliten hovedstaden.

SØRKEDALEN: Fredag i neste uke samles verdens 160 beste snowboardere til VM-fest i Wyllerløypa (Oslo Vinterpark).I det praktfulle VM-anlegget, som ble klart i fjor, skal verdenseliten kjempe om gull på dame – og herresiden i halfpipe og slopestyle.

– Jeg lover ti dager med ekstreme prestasjoner og triks. Nivået på utøverne har aldri vært bedre, og rivaliseringen i toppen er stor, sier daglig leder for snowboard-VM, Henning Andersen.

Rørt leder

Slopestyleløypa og halfpipen er allerede ferdig preppet og klare til VM-bruk.

Andersen klarer nesten ikke å tro at det er sant.

– Anlegget er det fysiske beviset på det vi har jobbet for i så mange år. Det ser helt rått ut! Vi har også praktforhold, sier han entusiastisk.

Ideen om snowboard-VM ble lagt fram for Oslo kommune tilbake i 2007. Men det var først i september tre år senere at initiativtakerne Henning Andersen, superstjernen Terje Håkonsen og Norges Snowboardforbund fikk ja fra miljøvernminister Erik Solheim.

– Veien har vært lang, men nå er vi her, sier Andersen stolt.

– Formel 1

Trenings- og kvalikrunder kommer til å prege VM de første dagene, men fredag 17. februar smeller det.

Finalehelgen innledes med en quarterpipe-konkurranse (ikke VM-gren) i Holmenkollen.

– Det er snowboardens Formel 1, mener daglig leder.

Lørdag kveld kjøres VM-finalene i halfpipe, før mesterskapet avsluttes i slopestyleløypa.

– Vi drømmer om 25 000 tilskuere de tre siste dagene, sier Andersen, som ikke har noen planer om å kopiere VM-festen til Northug og co. fra i fjor.

– Vi har byttet ut ordet «folkefest» med «snowboardfest». Andre målgrupper gjør at vi har en helt annen profil, sier Andersen, som understreker at også snowboard-VM blir familievennlig.

Men et mesterskap som bader i rødt, hvitt og blått, blir det ikke.

– Innen snowboardidretten fremhever man utøvere og prestasjoner, uansett land. Vi liker å kalles United nations of snowboarding, humrer Andersen, som i disse dager får hjelp av 500 frivillige fra hele 30 nasjoner.

– De er så gode! I går spiste jeg lunsj med en ung italiener fra Firenze. Han hadde hørt at vi trengte hjelp.

LES OGSÅ: Se video av spektakulært verdensrekordforsøk i quarterpipen på Stoto storsenter!

– Kan vinne

Åtte dager før mesterskapet starter i Wyllerløypa, er 19 norske kjørere kvalifisert (15 herrer, 4 kvinner). Slopestylespesialist Mikkel Bang (22) fra Rodeløkka er blant dem.

VMs daglig leder har troen på landets største snowboardstjerner på hjemmebane.

– Spesielt i slopestyle stiller vi sterkt, både på gutte- og damesiden. Torstein Horgmo og Gjermund Braaten er blant VM-favorittene, sier Henning Andersen.

Ski-VM i fjor preget bybildet, og det kommer også snowboard-VM til å gjøre.

I området rundt Nationaltheatret skal det etableres en så kalt «Snowboard Village». Der blir det aktiviteter og muligheter for å treffe verdensstjernene.

Sjekk artistene som kommer til snowboard-VM her!


I Mathallen på Grünerløkka vil det bli arrangert konserter. Turboneger og Kvelertak er to av bandene som skal sørge for ekte snowboardfest.

PS! Hvis du ønsker å bidra som frivillig under VM, kan du sende en mail til volunteers@vsc2012.com.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.